Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Parazita építészet a Beszkidekben
Modern villa Izraelben
Kockaház (kádárkocka) tervgyűjtési felhívás
Játékos terek Erdélyben
Helyi anyagokból épült orvoslak
Teleszkópos borászat
Családi ház kőpengék között
Panelrekonstrukció Szlovákiában
Barlangfürdő történelmi színtéren
Medence a tetőn
Fürdő rejtőzhet Thessaloniki főtere alá
Szauna a folyó felett
Címkék: családi ház, épület, modern, történelmi, minimál, , beton, fa


Kínai történelmi ház renoválása
mukisz 2018. február 1.      
A ház-helyreállítási projekt a történelmi területek városi regenerációjának feltárására tett kísérlet. Az új és magas színvonalú életmód bevezetése a régi építményekbe lehetőséget ad a történelmi városnak, hogy modern környezetben szülessen újjá.

Suzhou egy Kína közepén elhelyezkedő történelmi város. A kb. 2500 m2-nyi terület egykor a Bei család rezidenciája volt. A hagyományos kínai kert négy ősi faszerkezetű építményből és a hozzájuk kapcsolódó udvarból áll, amelyek a Csing-dinasztia idejéből származnak, további négy betonszerkezetű épület pedig az 1990-es években épült.A felújítási projekt célja a történelmi ház modern lakássá avatása.

A négy régi ház felújításához az eredeti faszerkezetet egyszerűen megerősítik és restaurálják. Mivel az elmúlt időben elhanyagolták az épületet, állapota nem illik a modern életstílushoz, így a fő feladat olyan kiegészítések létrehozása, amelyek a mindennapi élet igényeit elégítik ki, mint a légkondicionálás, fűtőrendszer, zuhanyzó. Az eredeti faépítményből származó vörös festéket eltávolítják és tradicionális fekete zománccal fedik be, miközben az ajtók és ablakok kereteit természetes fából készítik, ezzel is kifejezve a régi építészet szépségét és eleganciáját. Természetes textúrákból, például kőből és diófából készült anyagokat használnak a belső térben, így hangsúlyozva az egyszerűséget és a természetességet.

A betonszerkezetes épületek felújításakor a design inkább modernebb és nyugodtabb hangulatot áraszt a tiszta és minimalista nyelv használatával. A régi házakhoz képest könnyedebb színű anyagokat használnak, mint tölgy, világosszürke terrazzo padló. A modern design történelmi kertbe való merész beépítésével, a régi és az új egymás mellé helyezésével érdekes párbeszédet teremt a hagyományos és a modern életmód között.

A design fő témája a történelmi épület szellemének örökítése nem csak a külső megjelenés megőrzésével és helyreállításával, hanem sokkal inkább a térbeli élmény újrateremtésével. Habár a házat modern lakásokká kell alakítani, a tervezők nem akarnak több szobát elkülöníteni, sőt a tér több mint felét nyilvános területként használják, mint például közös konyha, közös tanulószoba, művészeti galéria, nyilvános bárok és fürdők. A privát szobákon kívül pedig az egész kert a vendégek rendelkezésére áll, ahol lehetőségük van kommunikálni a többi vendéggel is. Az otthon meghatározása kiterjed mind a koncepció, mind pedig a tér szempontjára.

A bejáratnál lévő udvar megjelenése inspirálódik a klasszikus kertből, amely miniatűr természetszerű tájképeket igyekszik létrehozni. Az eredetileg parkolót magában foglaló udvarban pedig egy modern vízfelületet alakítottak ki, a víz közepén egy süllyesztett ülősarokkal, amely közelebb hozza az embereket a természethez, egyedülálló kilátást és élményt nyújtva.

A ház-helyreállítási projekt a történelmi területek városi regenerációjának feltárására tett kísérlet. Az új és magas színvonalú életmód bevezetése a régi építményekbe lehetőséget ad a történelmi városnak, hogy modern környezetben szülessen újjá.

Építészek: Shuhei Aoyama, Yoko Fujii, Lingzi Liu, Liman Wei, Shiting Zhang, Guang Yang
Helyszín: Suzhou, Kína
Építés éve: 2017

Forrás: ArchDaily

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 3 (2 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©