Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
Keresés
54 találat. (Keresés tárgya: " műemlékvédelem")
Cikkek
Műemlékvédelem a magasföldszinten
Az „Egy kis mustra 2017” című kiadvány bemutatója december 14-én volt, melyen az alábbi nyitóbeszéd hangzott el. A műemlékvédelem fellegeiről, árkokról és a zümmögőkórusról.
Felhívás a kulturális örökségvédelmi elismerések 2018. évi kitüntetettjeinek jelölésére
A Miniszterelnökséget vezető miniszter 2018-ban is kitüntetések adományozásával ismeri el a műemlékvédelem és a régészeti örökség védelme területén, a kulturális örökség érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató szakemberek munkáját.
Szakmai szervezetek nyílt levélben tiltakoznak a műemlékvédelem teljes felszámolása ellen
A MÉSZ és az ICOMOS állásfoglalásához hasonlóan a műemlékvédelmi intézkedések ellen tiltakozó nyílt levelet adott ki 5 szakmai szervezet: a RÉKE Egyesület (Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete), az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottsága, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat, az ÓVÁS Egyesület és a CentrArt Egyesület.
A fény – 11. SZÉK Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia módosított programja
Az Ars Sacra Fesztivál ingyenes szakmai programja építészeknek, belsőépítészeknek, kertépítészeknek és műemlékvédelemmel foglalkozó szakembereknek a FUGA Budapesti Építészeti Központban.
Rendhagyó építészeti konferencia zajlott a pesthidegkúti Klebelsberg-kastélyban
A műemlék épületek újrahasznosítási kérdéseiről tartott konferenciát Budapesten az ARCASIA, az Ázsiai Építész Szövetségek Regionális Szervezete 2017. július 1-jén.
Átadták a 2017 évi ICOMOS-díjakat
Idén tizenkettedik alkalommal adta át az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a műemlékvédelem rangos elismeréseit a 34. alkalommal megrendezett Műemléki Világnapon.
Március 15.: kik kaptak Ybl-díjat 2017-ben?
Az elismerést ugyanaz a személy csak egyszer kaphatja meg, de egy házaspár együtt már lehet kétszeres Ybl-díjas. Gratulálunk a díjazottaknak, lássuk, kik ők! Valamint a Forster Gyula Műemlékvédelemért díjasok, és az építésügy kitüntetettjei.
A magyar műemlékvédelem legújabb átszervezése
A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ 2016. december 31. napján jogutódlással megszűnt, melyről a következő hivatalos tájékoztatást adták ki.
Az 1950-es évek építészeti hagyatéka: a műemlékvédelem alatt álló pécsi Olympia étterem
A pécsi Olympia étterem azon kevés II. világháború után készült épületünk közé tartozik, mely műemléki védelem alatt áll. Kiemelkedő építészeti értéke ellenére pusztuló emlékünk, aminek egyik oka, hogy a szakma erőfeszítései ellenére ez az építészeti stílus még mindig nem nyerte el méltó megítélését a köztudatban.
Átlátszóvá vált templom, avagy műemlékvédelem(?) másképp
Edoardo Tresoldi az olaszországi Pugliában készítette el hatalmas drótháló-installációját.
Az IGE – 10. SZÉK Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia
Az Ars Sacra Fesztivál ingyenes szakmai programja építészeknek, belsőépítészeknek, kertépítészeknek és műemlékvédelemmel foglalkozó szakembereknek a FUGA Budapesti Építészeti Központban.
A határon túli magyarság műemlékeit mentő Rómer Flóris-program folytatódik
A kormány még 2015-ben hirdette meg a Rómer Flóris terv folytatását a határon túli magyar műemlékek megmentésére, amelynek célja, hogy feltérképezze, helyreállítsa és megóvja a Kárpát-medencei magyar épített örökséget. Erre a célra 2018-ig bezárólag évente 200 millió forintot különítenek el.
Egy emlékezetes díjkiosztó gála: Az ICOMOS magának adta a Citrom-díjat
Klaniczay Péter és Nagy Gergely építészmérnököket Forster Gyula-díjjal, a régészeti örökségvédelem területén végzett munkájáért Kovács Gyöngyi és Wollák Katalin régészeket pedig Schönvisner István-díjjal tüntették ki hétfőn, a műemléki világnapon a Pesti Vigadóban.
Emlékezés Dr. Örsi Károlyra
Dr. Örsi Károly kert-, és tájépítész, a magyar kertépítészet és műemlékvédelem kimagasló alakja, a hazai kertvédelem megalapítója és megszervezője, az ICOMOS MNB Történeti Kertek Szakbizottságának egykori elnöke egy éve távozott közülünk.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 8.
Észak-Németországban, Mecklenburg-Előpomeránia tartományban található a két egykori Hanzaváros, Wismar és Stralsund. A Balti-tenger-partján fekvő két város együttesen került fel az UNESCO világörökségi listájára 2002-ben és példájuk jól bizonyítja, hogy a szegénység olykor jótékony hatású lehet a műemlékvédelemre.
Felhívás a kulturális örökségvédelmi elismerések 2016. évi kitüntetettjeire történő javaslattételre
A Műemlékvédelemért – Forster Gyula-díjra és a Régészeti örökségért – Schönvisner István-díjra január 20-a 16 óráig várják a felterjesztéseket.
Civilek a műemlékvédelemben, és a 12 pont – 27. OMK
Az örökségvédelem a szakma, a civilek és a kormányzat közös ügye – hangsúlyozta előadásában L. Simon László államtitkár a november 4-i XXVII. Országos Műemlékvédelmi Konferencián.
Újra lesz Országos Műemlékvédelmi Konferencia!
A 27. OMK az „Örökség a jövőnek, Jövő az örökségnek” rendezvénysorozat folytatója, egyben a műemlékvédelem kormányzati irányításának fóruma is kíván lenni a szakma felé, hogy a jogszabályi, szervezeti változásokat követni tudják, valamint a szakma irányításának törekvéseket megismerhessék. A cél a szakmafejlesztési program „aprópénzre váltása".
A rakodópart kövei
Budapest a világ legszebb fekvésű városai közé tartozik. Szépségét három tényezőnek köszönheti: van vize (Duna), hegyei (Várhegy, Gellérthegy, budai hegykoszorú) és magas szintű építészete (eklektika). Az összképben döntő fontosságúak a különös gondossággal kiépített rakpartok, a gyönyörű hidak és a Duna-parti épületsorok.
Gyászjelentés - dr. Örsi Károly
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy dr. Örsi Károly, a magyar kertépítészet és műemlékvédelem kimagasló alakja, a hazai történeti kertvédelem megalapítója és megszervezője 2015. március 29-én, életének 78. évében elhunyt.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©