Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
Keresés
88 találat. (Keresés tárgya: "könyvtár")
Cikkek
Makovecz több épületét is műemlékké nyilvánították!
A műemlékké nyilvánításra kiválasztott házakat építészeti értékeik alapján választották ki a Makovecz építészeti életművéből. Ezt megelőzően a kormány 2,6 milliárd forint támogatást biztosított Makónak arra a célra, hogy felépítsék a városi könyvtárat Makovecz Imre tervei alapján. A támogatással a viták nem csitultak!
Újabb Makovecz-épület épül!
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tette le a Makovecz Imre tervei alapján jövő tavaszra elkészülő új makói könyvtár alapkövét.
Sorházak alaprajzi megoldásai, 1942
A már a két világháború között kialakult mentalitás, amely szerint „házam különbözzék az összes többiektől és legalább egy szobával több legyen benne, mint az előzőleg felépültekben” nem kedvezett a sorházépítésnek, bár azt több írás is népszerűsítette, köztük dr. Kotsis Iván Sorházak alaprajzi megoldásai című műve.
A legvarázslatosabb top 10 kulturális épület 2016-ban a designboom.com szerint
A kulturális épületek tervezése rendkívüli kihívást jelent az építészek számára, mivel a kultúra maga is sokszínű gyűjtőfogalom. A zene, a tánc, a kiállítás, a színház, az ismeretterjesztés (könyvtár) is ebbe a fogalomkörbe tartozik, s ezek szerinti eltérő funkciókkal és kívánalmakkal.
Szálloda műemléki konzerválással
A régészeti ásatás során feltárt domonkos kolostor és jezsuita kollégium maradványainak megőrzésével 1976 decemberében készült el az első kelet-európai Hilton Szálloda. Az építkezés komoly kihívást jelentett a Középülettervező Vállalat építésze, Pintér Béla számára. Az 1974-es tervdokumentáció egy részét a Lechner Tudásközpont szakkönyvtára őrzi.
Schulek, Schulcz, Steindl és a Wiener Bauhütte
„Működésünk szerény módon kezdődött. A tagok kötelesek voltak szakbeli különleges tanulmányaikról előadásokban számot adni és rajzbeli tanulmányaikat autographikus többszörösítés által a társak közkincsévé tenni” – írta a Wiener Bauhütte elindulásáról Schulek Frigyes, aki 175 éve, 1841. november 19-én született.
Virág Csaba balatonszéplaki nyaralója
Rathing Ferenc példája bizonyítja, hogy mára már elfeledett mérnökök is terveztek a két világháború között korunk kiváló építészei által megbecsült villákat.
Épületek alaprajzi megoldásai, 1921
„… a mi közönségünk az épületeket kizárólag, mint célszerűségi eszközt, mint használati tárgyat tekinti, úgy, mint egy olyan cikket, amely az élet fenntartásához szükséges, és nem kíván abban architektonikus szépségeket is látni.” – írta dr. Kotsis Iván a 20-as évek elején, amikor két tervgyűjteményben is publikálta addigi munkáit.
Schiedel-architektúra és tervezés a CADENAS 3D CAD BIM könyvtárral
A Schiedel 70 év tapasztalatával és vezető technológiai megoldásokkal innovatív, biztonságos és minőségi termékeket, valamint kiterjedt szolgáltatásokat nyújt lakóházak és ipari létesítmények esetében is.
Megújul az Iparművészeti – új szárnnyal –, az Országos Széchényi Könyvtár pedig marad ahol van
Az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciójáról döntött a kormány – közölte Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. Felépül egy új szárny is. Az is kiderült, hogy a a Széchényi-könyvtár jelenlegi épülettömbje mégis alkalmas a könyvtár funkcióra.
A modern lakásalaprajz kezdetei
Mikor és hogyan alakultak ki a nálunk jellegzetesen elterjedt hallos lakások? Miért jó a lakásalaprajzok tipizálása? Ezek mellett sok más érdekes adalékot tudhatunk meg dr. Kotsis Iván Közép- és kislakások alaprajzi megoldásai című könyvéből.
„…tanuljunk a régin, keressük az újat…” - Hauszmann és a modern építészet
A cím első ránézésre ellentmondásosnak tűnik: mi köze van Hauszmann Alajosnak, a historizmus egyik nagy mesterének a modern építészethez? A kérdésre a választ Hauszmann Néhány szó a modern építészetről című műve adja meg.
Magyarországon van a világ egyik legszebb épülete
A világ egyik legszebb épületének kiáltotta ki a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtárát a New York-i székhelyű Atlas Obscura című újság.
Két újabb Makovecz épület lesz Makón
Családi élménytérrel és egy 25x33 méteres úszómedencével bővül a makói gyógyfürdő, a kivitelezés legkorábban 2017 tavaszán kezdődhet. Megépül a városi könyvtár is, amelyhez Makovecz Imre készített terveket 2006-ban.
„Az építész részére kétlovas bérkocsi” – Építészek Naptára 1909
Így az év elején mindannyian beszerezzük az új évre friss naptárunkat. Ha a 20. század elején élnénk, választhatnánk az Építészek Naptárát is, amely a naptári rész mellett képleteket, anyagtáblázatokat és Budapest építési szabályzatának főbb pontjait is tartalmazta.
Ötletpályázat új városközpont tervezésére
Budakeszi város önkormányzata építészeti pályázatot írt ki új városközpont megtervezésére.
Épületek eltolása - 1898.
Magyar nyelvű szakkönyv az épületek eltolásáról a 19. század végén? Igen, a Pátria kiadásában 1898-ban jelent meg Zelovich Kornél munkája a Magyar Mérnök- és Építész-Egyletben megtartott azonos témájú előadása nyomán.
Ötletpályázatot írnak ki a Múzeumkert fejújítására is
Ötletpályázatot írnak ki az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új épületére és a Nemzeti Múzeum kertjére - egyebek mellett ezekről is beszámolt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár egy keddi beszélgetésen.
Új Nemzeti Könyvtár épül a Palotanegyedben
A Nemzeti Múzeum mögé költözik a Várból áthelyezett Széchényi Könyvtár utódja. A közeljövőben ötletpályázatot hirdetnek építészek számára egy új nemzeti könyvtár létrehozásához – jelentette be Lázár János.
Casa Kike – Az író Costa Rica-i menedéke
Costa Rica csendes szegletében épület fel egy író kortárs lakóháza, melyben kiemelt helyet kapott gazdag magánkönyvtára. A gyönyörű famunkával kivitelezett belső teret magával ragadó érzést nyújtva keretezik a padlótól födémig érő, végigfutó könyvespolcok.
OK


Lindab
Velux
Austrotherm
Austrotherm

Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©