Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
Keresés
224 találat. (Keresés tárgya: "műemlék")
Cikkek
Kétszáz műemléki irat menthetetlenül károsodott. A spórolás miatt?
Mintegy kétszáz dokumentum károsodott menthetetlenül az egykori Forster Központ budai tervtárában. Az épületben két hete, a kiköltöztetés után, a kikapcsolt fűtés miatt bekövetkezett csőtörés következtében ázott el több ezer irat.
Jogerős ítélet a volt Radetzky-laktanya ügyében
Jogerősen is kimondta a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden, hogy a volt Radetzky-laktanya épülete műemléki védelem alatt áll; az ingatlanra kiadott építési engedély jogszabálysértő volt.
Műemléki mustra 2016 – 1. rész
Az év elején mindig visszatekintünk és összegezzük az előző évet. Baranya megyei műemlékesként van okunk a büszkeségre, mert 2016-ban számos jelentős felújítás történt területünkön.
A magyar műemlékvédelem legújabb átszervezése
A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ 2016. december 31. napján jogutódlással megszűnt, melyről a következő hivatalos tájékoztatást adták ki.
Szálloda műemléki konzerválással
A régészeti ásatás során feltárt domonkos kolostor és jezsuita kollégium maradványainak megőrzésével 1976 decemberében készült el az első kelet-európai Hilton Szálloda. Az építkezés komoly kihívást jelentett a Középülettervező Vállalat építésze, Pintér Béla számára. Az 1974-es tervdokumentáció egy részét a Lechner Tudásközpont szakkönyvtára őrzi.
Műemléket a karácsonyfa alá!
A képzés Magyarország legrangosabb műemlékvédelmi tudományos párbeszédét rögzíti, hangfelvételen dokumentálva a legfontosabb hozzászólásokat, az előadások után tartott kerekasztal-beszélgetést, valamint a párhuzamosan zajló seregszemle kiállításmegnyitó beszédét és a gyakorlati konferenciasorozaton elhangzó alkalmazástechnikai előadásokat.
Liget Budapest – A Vajdahunyad várára 3,7 milliárdot költenek
A következő három évben 3,7 milliárd forintot költenek a Vajdahunyad vára műemléki épületrekonstrukciójára a Liget Budapest projekt keretében.
Az 1950-es évek építészeti hagyatéka: a műemlékvédelem alatt álló pécsi Olympia étterem
A pécsi Olympia étterem azon kevés II. világháború után készült épületünk közé tartozik, mely műemléki védelem alatt áll. Kiemelkedő építészeti értéke ellenére pusztuló emlékünk, aminek egyik oka, hogy a szakma erőfeszítései ellenére ez az építészeti stílus még mindig nem nyerte el méltó megítélését a köztudatban.
Elkészült a látogatóközpont Nagy Imre sírjánál
A nemzeti gyásznap előtt egy nappal, november 3-án adják át a Nemzeti Örökség Intézete Látogatóközpontját a Rákoskeresztúri Újköztemetőben. Az épület többek közt 1956 történetét és a 298-as, a 300-as és a 301-es parcellában nyugvók életét mutatja be
Átlátszóvá vált templom, avagy műemlékvédelem(?) másképp
Edoardo Tresoldi az olaszországi Pugliában készítette el hatalmas drótháló-installációját.
Játékos terek Erdélyben
A pályázatban díjazott, majd kifogástalanul megvalósult műemléki rekonstrukció során átalakult bonchidai kastély belső, kortárs terei immár művészeti és kézműves-workshopok tartására is alkalmasak. A régmúlt romjain multifunkcionális csarnok született.
Újabb részletek a Lovardáról és Főőrségről az új Metszetben!
Metszetet és alaprajzot is közöl a Budai Várban épülő Lovardáról és Főőrségi épületről a Metszet Nemzeti Hauszmann Tervről szóló 2016/5 száma. A Stöckl lépcsőről kiviteli tervek, a Szent István teremről újabb részletek ismerhetők meg. Valamint más műemléki példák.
Az IGE – 10. SZÉK Szakrális Építész-Belsőépítész Konferencia
Az Ars Sacra Fesztivál ingyenes szakmai programja építészeknek, belsőépítészeknek, kertépítészeknek és műemlékvédelemmel foglalkozó szakembereknek a FUGA Budapesti Építészeti Központban.
A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom új élete
Augusztus 14-én Erdő Péter bíboros újraszentelte Budapest legrégibb, a váltakozó történelmi korok viharait átélt, megújult templomát. E viszontagságos történet egészen a rómaiakig nyúlik vissza. Az eredmény a feltárások, régészkutatások és Mezős Tamás építész mindenre figyelő, gondos tervezői munkáját dicséri.
A budavári Országos Villamos Teherelosztó megtartását kéri a Budapest Világörökségéért Alapítvány
Egyedi építészeti értéke, a várnegyed beépítéstörténetében, szerkezetében és városképében elfoglalt pozitív szerepe miatt az Országos Villamos Teherelosztó épület megtartását és új közfunkcióval való életre keltését kéri a Budapest Világörökségéért Alapítvány.
Több száz éves késéssel kapnak nevet a lipótvári erőd bástyái
Három és fél évszázados késéssel idén szeptemberben hivatalosan is nevet kapnak a Habsburg-birodalom egykori legerősebb erődjének, ma Szlovákia legnagyobb területű büntetés-végrehajtási intézményének, a lipótvári erődnek a bástyái és kapui – mondta Juraj Hladky, Lipótvár (Leopoldov) főpolgármester-helyettese.
A határon túli magyarság műemlékeit mentő Rómer Flóris-program folytatódik
A kormány még 2015-ben hirdette meg a Rómer Flóris terv folytatását a határon túli magyar műemlékek megmentésére, amelynek célja, hogy feltérképezze, helyreállítsa és megóvja a Kárpát-medencei magyar épített örökséget. Erre a célra 2018-ig bezárólag évente 200 millió forintot különítenek el.
A világ hét csodája: Petra, a sziklába vájt város
Jordánia sziklahasadékokkal övezett mostoha, zord sivatagi körülményei között lévő szurdokvölgyében épült fel a világ hét csodájának egyikeként nyilvántartott oázisváros, a rendkívüli szépségű, sziklába vájt Petra, az UNESCO Világörökség része.
Szászvár ismét megnyitotta kapuit
Gyarapszik az ország használható történelmi műemlékállománya. Átadták a több mint 600 milliós beruházással felújított szászvári kastélyt is.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 9.
Németországban különösen Észak-Rajna-Vesztfália tartomány bővelkedik ipari műemlékekben, hiszen a 19. században a Ruhr-vidék vált a szénbányászat központjává, de Alsó-Szászországban is fellelhetőek hasonló épületegyüttesek.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm

Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©