hír Evelyn Grace Academy Stirling Prize zaha hadid

Zaha Hadid másodszor kapta meg a Stirling Prize-t


fati | 2011.10.02
Idén is az iraki származású brit építésznő kapta a szigetország legfontosabb építészeti díját, a Stirling Prize-t, ezúttal egy iskolaépületért
Zaha Hadid, aki hosszú évekig küzdött a brit építészetben való elfogadtatásáért, első nagyobb Nagy-Britanniában elkészült munkájával immár sorozatban másodszor nyerte el a RIBA 20.000 fontot érő díját. A London hírhedt negyedében, a hátrányos helyzetű, bevándorlók lakta Brixtonban felépült Evelyn Grace Academy díjazása nagy meglepetést okozott, hiszen a szakértők szinte biztosra vették a Hopkins Architects által tervezett olimpiai velodrome sikerét.

Hadid acél-üveg iskolaépülete egy átlagos iskola alapterületének hatodán épült fel. Jellegzetessége, hogy a bejárathoz egy százméteres futópálya vezeti a sporttagozatos intézmény diákjait. Hadid azt nyilatkozta, hogy boldogan látja, a tanárok és a diákok mennyire megszerették az épületet. "Az iskola az első építészeti minta, amivel életünk során találkozunk, és igen nagy hatással tud lenni arra, hogyan növünk fel", mondta.

A díjat Hadid tavaly a római MAXXI kortárs művészeti múzeumért kapta meg. Ez az első alkalom, hogy iskolaépületért osztják ki a rangos építészeti díjat.

forrás: The Independent
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások