hír tervek 2050 Párizs Smart City ökoépítészet Vincent Callebaut Architectures

„2050 Párizs Smart City" projekt szigorúan az ökológia jegyében


Java | 2015.02.02
A környezeti ártalmak mértéke arra ösztönzi az energetikai szakembereket, hogy gyors változással vessenek véget a fenntarthatatlan építésnek. Ezért a Vincent Callebaut Architectures „2050 Párizs Smart City" néven különleges projektet dolgozott ki, amely 8 különböző fenntartható torony tipológiáját vázolta fel Párizs szívében.

Az épülettípusok mindegyike integrálja a metropolisz urbánus adottságait a meglévő épületek megújuló energiájával és a természet elemeivel. A tanulmányt már elküldték a párizsi városházára, hogy szakértők segítségével a gyakorlatba is átültethessék a jövőben a környezetkímélő terveket.

A Montain Towers névre hallgató bioklímatikus csúcsokat Párizs híres kereskedelmi utcájába, a Rue de Rivoliba tervezték, azzal a céllal, hogy a megújuló energiákat esztétikailag összehangolják a jelenlegi utcakép adta lehetőségekkel. A második típusok csoportja, a Antiszmog Tornyok pedig szélturbinák és napelemek segítségével termelnének elektromos áramot. Ez a projekt amúgy meglehetősen nagyszabású, hiszen 23 kilométeren keresztül Párizs régi vasútvonalait követi. A kör alakú tornyokat konyhakertekkel vennék körbe, amelyek megszűrnék a várost fojtogató szmogot is.
A további tervek is merészek és már nemcsak a fantázia világába tartoznak. A Fotoszintézis Tornyok például zöld alga bioreaktorokat integrálnának az önellátás érdekében. A negyedik terv a Bamboo Nest Towers, amelyek valójában termodinamikus tornyok, hiszen bambusz biohálóba lennének becsomagolva, vagyis vertikális élelmiszerkertek képeznék az épületek külső burkolatát. A Honeycomb Towers a potenciális élettereket kívánja felturbózni Párizs belvárosában, ezért a már meglévő épületek magasságát duplázná meg a projekt. A Farmscraper Towers három épületet egyesítene, amelyek mindegyike helyi élelmiszertermelővé lépne elő, miközben a várost friss oxigénnel is ellátnák. A Mangrove Towers pedig különleges formavilággal rendelkezne, mintegy buja trópusi ártéri erdőt képezve a francia fővárosban, amelyekben hotel-, lakó- és irodafunkciót egyaránt kialakítanának. Az utolsó terv a Bridge Towers névre hallgató zöld ikerhíd, ahol az egyes szárnyakat hatalmas tölcsérformájú képződmény kötne össze, és amelynek a szükségleteit kinetikus energia biztosítana.”

www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások