Java | 2016.03.24
A 99 szobás, négycsillagos Hotel Moments az utóbbi évek legjelentősebb hotelberuházása, igazi sikertörténet. Az Andrássy út 8-ban életre kelt hotel architektúrája a historizmus és a modernizmus építészeti szimfóniája – az Archikon iroda és Nagy Csaba vezető tervező alkotói érzékenységét dicséri!

Az egykori Sugárúton álló épület 1880 és 1882 között épült fel Schossberger Henrik megbízásából, Feszty Adolf építész tervei alapján. A tervezőről a főbejárat előtti területen elhelyezett kis fémtábla méltón emlékezik meg. Az elmúlt több mint egy évszázadban itt működött többek között a város egyik első mozgóképszínháza, a Kino Plasticon –, Geittner József és Rausch Ferenc vaskereskedése, egy bank és több szórakozóhely is.

A korhűen revitalizált homlokzat mögött találjuk az igazán izgalmas részleteket: az épületbe lépve elsőként a boltozatok lenyűgöző festése ragadja meg a figyelmünket, majd a felülről üvegfedést kapott egykori belső udvar – s egyszer csak a természetes fényárban úszó átriumban találjuk magunkat Itt az udvari rész vasoszlopos loggiája és a földszinti boltozat Lotz Károly által készített gyönyörű sgrafittó díszítései jelentik a legfőbb látványosságot, s mindezek életrekeltése is a hagyománytisztelő, igényes rekonstrukciót dicsérik. Természetesen sok modern elemet is találunk az épületben, de ezek visszafogottak, valósággal belesimulnak a történelmi részletekbe. A négycsillagos Hotel Moments helyiségei leginkább az art deco stílus jegyeit hordozzák magukon, az emeleti Andrássy névre keresztelt lakosztályból pedig egyedülálló panoráma nyílik a Bazilika kupolájára. A földszinten új, színvonalas étterem üzemel, amely bárki számára látogatható, az Andrássy út felé eső részen pedig egy gyönyörű terasz csatlakozik hozzá.

Tervező: Archikon (Nagy Csaba vezető tervező)
Kivitelező: Market Építő Zrt.
Beruházó: CD Hungary Zrt.,
Üzemeltető: a Continental Group.

Fotó: Tamás Pál, Juhász Norbert

Körpanoráma (Molnár Pétertől):




Forrás: sajtóközlemény

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások