épületek tervek

Jó ütemben halad a két sportpálya 2 az 1-ben sportcsarnokának építése


Java | 2021.02.08

A különleges sportkomplexum a Villányi úti Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium területén található. A 4,5 milliárd forint értékű beruházásban egy 3 700 négyzetméteres, négyszintes sportközpont mellett a Wälder Gyula tervezte historikus épület belső terei is átalakulnak.

A nagy kihívást jelentő rekonstrukció számos speciális építészeti eljárást igényelt. Tervező az Óbuda Építész Stúdió Kft., kivitelező a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) és a Possibuild Kft., a szerkezetépítésért az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (ÉPI) alvállalkozó felelt. Az új építésű csarnokban két sportpálya lesz, az alsó szinten egy kosárlabdapálya, majd a két közbenső szintet követően a felső szinten előregyártott, födémpaneles rétegen nyugszik az 1 200 m2-es kézilabdapálya.

A hegyoldalt nem a megszokott résfalas eljárással, hanem cölöpsorral támasztották meg: ahol a hegyoldal véget ér és a cölöpsor elemei rövidülnek, majd elfogynak, úgy kell egyoldali falzsaluzásból kétoldalira váltani. Van olyan falszakasz, ahol a cölöp tetején és az oldalánál is kellett a stabilitás miatt zsaluzni, miközben a belső oldalon egyoldali falpillérek vannak. Az alapszigetelésnél a talajnedvesség elleni védelem növelése érdekében vízzáró betont alkalmaztak. A monolit vasbeton sportkomplexum szerkezetépítése során látszóbeton technológiát alkalmaztak, ezért nagyon oda kellett figyelni a zsaluzat méretpontosságára, zártságára. Ha a beton finomrészét nem jól kezelik, az azonnal meglátszik a felületen – de az is probléma lehet, ha egy adott szerkezeten belül túl hosszú idő telik el két adag beton bedolgozása között.

A sportpálya már elkészült, és a sportkomplexum támfalai is állnak. Jelenleg folyik a hőszigetelés, szerelik a homlokzati alumínium nyílászárókat, és a finombeton homlokzat burkolatát, emellett a belső gépészeti és elektromos alapszereléseket végzik. Rövidesen kezdődhetnek a tetőszigetelési munkák, az aljzatbetonozások, illetve a hő- és hangszigetelések fektetése. A multifunkcionális komplexum számos különleges fejlesztést kap. A földszintjén 180 m2-es szertornafelületet alakítanak ki, amelynek része egy 7,5 méter széles és 7 méter magas mászófal is, továbbá ezen a szinten helyezkedik majd el az 570 m2-es kosárlabdapálya, amely két részre osztható. Szintén a földszinten található egy 70 m2-es kondicionálóterem, szertár, testnevelő tanári szoba, valamint öltözők.

A legfelső emeleten egy 1 200 m2-es kézilabdapályát építenek, 150 fő befogadására alkalmas lelátóval. A kézilabdapálya területe további három részre bontható automatizált függönyök segítségével. A munkálatok során egy technológiailag fejlett, közösségi programokra is alkalmas teret alakítanak ki: többek között 450 LED-lámpát szerelnek fel, a felülvilágításra 24 kupolát alakítanak ki, a térelválasztó elektromosan vezérelhető, de gépi erő nélkül is mozgatható lesz.

A régi, műemlék épület belső átalakítása

A belső terek átalakításával a műemlék épületben nyolc új tanteremmel bővül, emellett áthelyezik a könyvtárat és az ebédlőt. A földszint déli részén található tantermek, illetve az orvosi szoba átalakítása már elkészült, ahogy maga a könyvtár (olvasóterem, oktatóterem, tároló és könyvtárosi szoba) is. Az első emeleten a régi orvosi szobák helyén új tanári szobák lesznek. Az étterem egyedi mintás terrazzó burkolatot kapott. Az ebédlő álmennyezetének átalakítása során megtartják a régi kazettás megjelenést és a stukkós díszítését. A folyosó mozaiklap burkolatait és műkő lábazatait pótolják. Rövidesen megkezdik a könyvtár bútorozását és falburkolatainak kialakítását, illetve az ebédlő terrazzó burkolatainak csiszolását. 

A teljes beruházás várhatóan egy év múlva, 2022. februárra fejeződik be.

Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások