hír A 22 századi épületek környezetbarát zöld technológia

A világ 22. századi épületei a tiszta jövőért!


Java | 2015.10.13
Sajnos még mindig hatékonyan romboljuk környezetünket, pazaroljuk az energiát, s sok ártalmas anyagot bocsátanak ki épületeink, gyáraink, de a folyamat megállításáért folyó küzdelemben mérnökök és tudósok számos olyan környezetbarát megoldást is kidolgoztak, melyek ezt az élőlényekre gyilkos folyamatot megállítják. Ezek a 22. századi technológiák.

Solar Ark

Az építészet mai legfontosabb trendei közé tartozik a napelemek használata. Ezek a berendezések elnyelik a Nap energiáját és ebből elektromos áramot, illetve hőt termelnek, ráadásul mindezt a környezetre nézve lehető legkíméletesebb módon. A japánok Solar Ark esetében semmit nem bíztak a véletlenre: a Sanyo irodaházán több mint 5000 panel szolgáltatja az elektromos áramot: évente több mint 500.000 kWh energiát biztosítva az épületnek.

Council House 2

Ausztrália „legzöldebb” épületének tartják azt a melbourne-i irodaházat (Council House 2 vagy más néven CH2), amelynek tíz emeletén számos modern megoldást láthatunk az energiahatékonyság jegyében. A leglátványosabbak ezek közül azok a tölgyfa árnyékoló panelek, amelyeket fotovoltaikus cellák (napelemek) mozgatnak a Nap járása szerinti optimális helyzetbe. A klíma egy egészséges, modern változatával az épület tetején lévő öt különleges torony szolgál: ezekben vizet tárolnak, és a párolgási hőelvonásnak köszönhetően az épület hőmérsékletét 21 fokra tudják csökkenteni a rekkenő nyári napokon is.

School of Art and Design and Media at Nanyang Technological University

Az egyik legimpozánsabb példája a művészi kreativitás és a mérnöki lelemény harmóniájának a szingapúri School of Art and Design and Media at Nanyang Technological University épülete. A komplexum tetejét teljes egészében fedő fűvel borított zöld tető olyan hatékonyan árnyékolja le az épületet, hogy abban gyakorlatilag csa elenyészően található légkondicionáló berendezés.

Diamond Building

A rendkívül impozáns épület a technológiai megoldásaival is jeleskedik. Amellett, hogy hatékony napelem és esővízgyűjtő rendszert működtetnek a Diamond Buildingben, a fejre állított piramis forma a szél erejét is munkára fogja: az áramló levegőt az épület falai az alaphoz terelik, ahol az egy ventillátor rendszert forgat meg, amelyek a ház légkondicionálásában játszanak fontos szerepet.

Taipei 101

A világ legmagasabb zöldháza a Taipei 101. Az 509 méteres felhőkarcoló különleges, hővédő, dupla üvegezést kapott és saját szürkevíz-tisztító rendszere is van. Miközben az épület legmodernebb, megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszereket működtetve a 21. század egyik építészeti és mérnöki csúcsteljesítménye, a toronyház maga a hagyományos tajvani és kínai pagoda stílus jegyeit viseli: a nyolc jól elkülönülő egységből álló torony (nyolcas szám Kínában a jólétet és a bizalmat szimbolizálja) a nyíló bambuszra hasonlít.

Hazai büszkeségünk!

Nemzetközi viszonylatban is rangos elismerést, BREEAM Very good minősítést szerzett a debreceni Innovációs és Tudáspark.
Vidéki nagyvárosok között elsőként ez az irodaház szerzett BREEAM In Use - Meglévő ingatlanok kategóriában ún. „Épület szintű” (Asset Certification) és ún. „Üzemeltetés szintű” (Building Management Certification) VERY GOOD minősítést.(Forrás: HUGBC).
A sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadó rendezvény kezdete október 16. (péntek) 11 óra.
Gratulálunk!

Forrás: nlcafe.hu

További 22. századi technológiák a Jövőtechnológiák konferencián - a szerk.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások