hír

Megnyílik a világ turistái előtt az ókori Hegra városa


Java | 2020.12.01

Hegra városa, pontosan a mai Madáin Szálihként ismert terület Szaúd-Arábia északnyugati részén, az al-Ulai oázis közelében, Medinától 400 kilométerre található. Időutazásunk a Nabateus királyság idejére, az i.e. 4. századtól az i.sz. 1. századig terjedő időszakra esik.

Az Unesco világörökségi helyszínen 111 sír és nagyjából hétezer nabateus felirat található. A legnagyobb sírépítmény csaknem 22 méter magas, a legrégebbi az i. e. 1. századból való.

A sírok egy részét befejezetlenül hagyták, aminek az oka nem egyértelmű. A város építészeti megoldásait ókori római és görög elemek inspirálták. A Hegra Régészeti Projekt társigazgatója, Laila Nehmé szerint a nabateusokról nem sokat tudni, mivel „nem hagytak hátra semmilyen grandiózus mitológiai szöveget”.
A nabateusok sivatagi nomádok voltak, akik virágzó kereskedelmi csomóponttá fejlesztették Hegrát. Tömjénnel, fűszerekkel és illatszerekkel látták el Egyiptomot, Szíriát, a Földközi-tenger térségét és Mezopotámiát. Begyűjtötték a sziklákon lecsorgó esővizet, hogy később felhasználhassák. A sírok körül természetes vízelvezetőket alakítottak ki, hogy megóvják a homlokzatot az eróziótól.

Évente csaknem ötezer szaúdi látogat el Hegrába, ahová külföldi turisták eddig csak speciális engedéllyel léphettek be. Ezután a látogatók buszokkal juthatnak el a sziklavárosba, ahol történetmesélők avatják be őket a rejtélyes királyság titkaiba. „Mostantól bárki ellátogathat a területre, aki az interneten megvásárolja a 95 szaúdi riálba (7 600 forint) kerülő belépőt” – írja a Smithsonian Magazine.

Forrás: Roadster

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások