hír tervek Daniel Libeskind Hilton Occitanie Tower Toulouse

Daniel Libeskind 150 méteres zöld tornya Toulouse-ban


Java | 2017.03.31
Cannes-ban az idei MIPIM eseményeinek keretén belül mutatták be az üzleti negyedben épülő Occitanie Towert csavart formájával, s a lágy vonal mentén felfelé haladó zöld erdővel, mely egész a csúcspontig meg sem áll. Ahogy egyre feljebb haladunk, a zöld erdő körül változik a nap beesési szöge, s ehhez alkalmazkodik a növényzet is.

A belvárosban, a Gare Matabiau (egykori postai válogató központ) helyén épül a különleges torony, mely építészetében, s környezetvédelmében is ikonikusan határozza meg Touluse belvárosát. A csavart vonal összhangban áll a meglévő vízi utakkal, így a város széli Canal du Midi kanyarulataival, s távolabb a Garonne folyóval –, de a függőleges erdő jótékony légtisztító hatásával is számolhatnak. A vegyes funkciójú, 40 emeletes Occitanie Tower a Hilton Hotel tulajdonában lévő 120 apartmant rejti, nagyszerű kilátással a vadregényes Pireneusokra, de emellett 11 ezer négyzetmétert az irodaház foglal el,s a földszinten a SNCF vasúttársasággal találkozhatunk.További üzlethelységek mellett első osztályú étterem is a vendégek rendelkezésére áll. A homlokzati üvegezés tükröződő felülete különleges esztétikai élményben részesíti az arra járókat, ugyanis a virágzó növények látványa így valósággal megduplázódik, s a reflexió évszakonként változik, ahogy a természet is. Nicolas Gilsoul tájépítész szakértelmét dicséri a természeti környezet kialakítása a torony körül a belvárosban. A különleges torony építése 2018-ban kezdődik, s átadás 2022-re várható.

Daniel Libeskind (Łódź, 1946. május 12.) lengyel születésű amerikai építész. Nevéhez számos híres épület kötődik, többek között a berlini Jüdisches Museum, a denveri Art Museum, a manchesteri Imperial War Museum, és az ontariobeli Royal Ontario Museum. 2003-ban Libeskind megnyerte a New York-i World Trade Center újjáépítésére kiírt nemzetközi pályázatot. (A Nemzetközi Építészkongresszuson 2008-ban adott elő. – a szerk.)

Forrás: inhabitat.com, Studio Libeskind, Luxigon

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások