hír díj Budapest liget Múzeum Néprajzi Múzeum

Európa, majd a világ legjobb középülete díját is elnyerte a Néprajzi Múzeum új épülete


sebesp | 2018.12.03
Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló új Néprajzi Múzeum, és a beruházás ezzel a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé is bekerült.

Az International Property Awards ingatlanszakmai elismeréseket hétfőn este Londonban adják át a kategóriák győzteseinek. Az Európa legjobb középületének rangos elismerését, kategóriájának legjobbjaként a magyar Napur Architect építésziroda által a Városliget szélére, az Ötvenhatosok terére, az egykori parkoló helyére tervezett új épület nyerte el.

A 25 éves International Property Awards az ingatlanszakma egyik legrangosabb elismerése, amelyet nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítél oda tíz különböző kategóriában. A testület a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget vizsgálja.

A Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, a kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ tíz régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a világ legjobbjának járó díjra is.

A beruházásnak nem ez az első nemzetközi elismerése. Tavaly Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb kulturális beruházása, amelynek tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztés valósuljon meg.

Hozzátette: az Európa legjobb középületének járó díj elnyerése még inkább ráirányítja a nemzetközi figyelmet a Budapest szívében létrejövő turisztikai attrakcióra, amely egyedülálló a kontinensen. A projekt történetében ez az időszak mérföldkő, hiszen több év előkészítő munka után már elkezdődtek az építkezések – többek között a most díjazott Néprajzi Múzeumé –, valamint a zöldfelület rehabilitációja – mondta a vezérigazgató.

Gyorgyevics Benedek ismertette: a nemzeti közgyűjtemények számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít, hiszen a Néprajzi mellett új épületet kap a Nemzeti Galéria is, a Szépművészeti Múzeum pedig történelmi megújuláson esett át.

A múzeum kivitelezése az egykori parkoló helyén 2017 decemberében kezdődött.

A Néprajzi Múzeum 250 000 darabos, sokat vándorló gyűjteménye 34 000 m2-es épületben kap új, végleges otthont a Városligetben.

Az új épület tervrajzán 250 mérnök dolgozott, Ferencz Marcel vezető tervező irányításával. Az épületben helyet kap gyerekmúzeum, könyvtár, archívum, konferenciaterem, valamint 2 500 m2-nyi időszaki és 4 500 m2-nyi állandó kiállítási tér is. Az épület 60 százaléka a térszint alatt helyezkedik el, a tetejét borító zöldfelület közösségi térként szolgál majd.

(MTI)

2018. december 4., MTI: Londonban "A Világ Legjobb Középülete" díjat is elnyerte a Néprajzi Múzeum épületterve. – szerk.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások