hír családi házak kivitelezés engedélyezés építési napló

Kevesebb bürokráciával építhetők családi házak a jövőben


sebesp | 2019.10.24

Tovább egyszerűsödik a családiház-építés, az egyszerű bejelentésen kívül alig lesz dolga az építtetőknek, ha saját célre építenek. Nem szükséges a változásokat bejelenteni, és a tervezői művezetés sem lesz kötelező.

Az Otthonteremtési Program részeként 2016. január elsejétől már nem szükséges építési engedélyt kérni, hanem elég az új lakóépületek egyszerű bejelentése. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján – a biztonság követelményének figyelembe vétele mellett – a bürokratikus terhek további csökkentéséről döntött a kormány.

Újabb könnyítést jelent az építkező családoknak, hogy október közepétől nem kötelező az elektronikus építési napló vezetése, ha az építtető természetes személy az egyszerű bejelentéssel saját lakhatását szeretné biztosítani. A módosítás csak erre az építtetői körre vonatkozik, másoknak – így például ha az építtető gazdasági társaság vagy más számára történik az építés – továbbra is kötelező naplót vezetnie.

Könnyebb lesz az építkező családok dolga akkor is, ha az egyszerű bejelentés során feltöltött dokumentációtól – bármilyen oknál fogva – eltérnek. Nekik a jövőben nem kell majd külön bejelenteniük az eltérést, ugyanakkor előírás, hogy az aktuális szabályoknak megfelelő kiviteli dokumentáció a helyszínen rendelkezésre álljon.

A saját célra építkező magánszemélyek építkezésénél nem lesz kötelező a tervezői művezetés, valamint a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás sem, ezáltal ezek hiánya nem fogja megakasztani az építkezést.

Az új építésügyi szabályok tovább könnyítik a lakossági építkezéseket és támogatják a családi otthonteremtési kedvezmények felhasználását.

Forrás: kormany.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások