épületek fenntartható építészet Bangkok

Példaértékű, fenntartható épület – rattanból!


Java | 2021.01.11

Az Enter Projects Asia építészeti stúdió figyelemfelkeltő építészeti alkotást hozott létre a bangkoki Spice & Barley étterem belső tereiben és külső látványában. Az impozáns designban szerencsésen keveredik a modern belsőépítészet a thai hagyományokat tisztelő megoldásokkal.

A közismert rattan egy rugalmas, fás szárú kúszópálma, amelynek több mint 600 különféle faja van, s Délkelet-Ázsiában fordul elő jelentős mennyiségben. A belőle készült rattan bútorok a külső, kerti bútorok között talán a legkedveltebbek, de a rattan hosszú évtizedek óta bekerült az építészeti tervezés világába is. A Spice & Barley étterem  a padlótól a mennyezetig érő dekoratív installációja lágy vonalaival vonzza a tekinteteket, s ezzel az építészeti cég találóan összekapcsolta a kézművességet a mai építészettel. Az Enter Projects Asia igazgatója, Patrick Keane elmondása szerint az installáció fodros formáit a sör dinamikus folyása és habja, illetve a szomszédos felhőkarcolók formavilágának kombinációja inspirálta. A rattan installációkat aranyszínűre festették, mellyel Thaiföld díszes templomaira utaltak. Mögöttük gyakorlatilag rejtve maradtak a sörcsapok, a légkondícionálók csövei és a kábelek.

A rattanoszlopok a padlótól a harminc méter magas mennyezetig érnek, és speciális alumíniumkeretekkel támasztották ki, hogy megőrizzék maximális stabilitásukat. A Chao Praya folyóra néző étterem mennyezetére felkapaszkodva tovább burjánzik a látványos, természetes növényekből készített installáció, mely hol hullámot, hol pedig buborékot képez. A tervezőiroda lokálpatriotizmusa eredményesnek bizonyult, mivel a folyamatos megrendelésükkel két helyi rattan gyárat is megmentettek a bezárástól.

 

Építész: enter projects asia
Építtető: minor international
Befejezés: 2020 március
Fotó: william barrington-binns
Forráswww.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások