épületek

Fényjátékkal ünnepelték a Hunyadi téri vásárcsarnok díszes, megújult homlokzatát


Java | 2019.10.11

Visszanyerte korhű arcát a Hunyadi téri vásárcsarnok a műemléki rekonstrukció harmadik ütemében. 2015 decemberében döntött a VI. kerületi önkormányzat képviselőtestülete a csarnok korszerűsítéséről. Az első két ütemet követően most a homlokzat született újjá.

A főváros 1892. február 24-én a Hunyadi tér 5. és a Kemnitzer u. 18. számú telken határozta meg az építkezés helyét. A tervezett fővárosi csarnokrendszer tervezésével eredetileg Lechner Lajos mérnököt bízták meg, de az eredeti 1895-ös átadás túl közel volt, így a IV. számú Hunyadi téri és Hold utcai-csarnok kialakítását Czigler Győző kapta.  Stílusát tekintve hasonlít a vele szinte egy időben épült másik négy vásárcsarnokhoz (1. Fővám tér, 2., Rákóczi tér, 3., Klauzál tér, 4. Hunyadi tér és 5. Hold utca). A Közmunkák Tanácsa erőteljes késztetésére ezeket a főváros építtette. Czigler 1894. május 16-án adta közre a terveket. A homlokzat az Eötvös utca, Hunyadi tér és a Kemnitzer (ma Szófia) utca felé nézett, a negyedik oldalon egy már meglévő épület volt, amelyhez harmónikusan illeszkedett a csarnok. 3350 négyzetméteres telekterületen 2140 négyzetméteres, háromhajós csarnokteret alkotott, bazilikálisan kiemelt főhajóval. A kész épületre a használatbavételi engedélyt ugyan már 1896. július 29-én kiadták, de hivatalosan december 22-én volt az átadó. ( Forrás:Nagy Gergely – Szelényi Károly: Budapesti vásárcsarnokok a századfordulótól napjainkig című tanulmánykötet.) 

A harmadik ütemben a homlokzat nyerte vissza korabeli arculatát. Ebben a szakaszban történt többek között a fa nyílászárók cseréje, a díszes felületek restaurálása és a kőfelületek megtisztítása. A műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve restaurálták a díszes homlokzati felületeket, a domborműves szobrászati díszeket, a fém nyílászárókat és kovácsoltvas elemeket, a mészkő anyagú elemeket, és 8 darab oroszlánfejes díszt az ereszszegélyeken. A külső homlokzat díszei közül a falpilléreken újra láthatóak az ökör-, sertés- és tehénfejet ábrázoló kőfaragványok. A félköríves ablakok zárókövein szatírfej látható. A tervek szerint új lámpatesteket és több LED-szalagot is beszereltek, ezenkívül új homlokzati díszvilágítást készítettek. A beruházás keretében több mint 1700 négyzetméternyi tégla- és kőfelületet tisztítottak meg. A több mint százéves fővárosi épület korhű felújítását 1,14 milliárd forintból végezte el az Épkar Zrt.

Forrás: Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások