tervek

Dorte Mandrup dán építésznő tervezheti az Exil múzeumot Berlinben


Java | 2020.08.18

A berlini Anhalter Bahnhof helyén épül fel az Exil múzeum, a száműzöttek és menekültek emlékét őrző, nemzetközi intézmény. A világtörténelem sodrása számos esetben kényszerített népcsoportokat hazájuk elhagyására, és sajnos a menekültkérdés ma is súlyosan érinti Európa országait.

A múzeum létrehozását a Nobel-díjas írónő, Herta Müller kezdeményezte még 2011-ben egy Angela Merkel kancellárnak címzett levelében. Az építés helyszíne az egykor tekintélyes méretű berlini Anhalter Bahnhof megmaradt romjainak térsége. Sok menekültcsoport pánikszerűen hagyta el az országot az 1933-as hatalomátvétel után. A múzeum létrehozását Joachim Gauck volt német államfő is támogatta. A 2019 novemberében kiírt meghívásos pályázat Bruno Fioretti Marquez (Berlin), Diller Scofidio + Renfro (New York), Dorte Mandrup (Koppenhága), Kéré Architecture (Berlin), Nieto Sobejano Architectos (Madrid/Berlin), SANAA (Tokió), Sauerbruch Hutton (Berlin), Staab Architekten (Berlin), URBANA (Dhaka), ZAO/standardarchitecture (Peking) részvételével zajlott.

A 2020. augusztus 13-án kihirdetett eredmény szerint a pályázatot Dorte Mandrup irodája nyerte, a második helyezést a budapesti új Közlekedési Múzeum tervein is dolgozó Diller Scofidio + Renfro, a harmadikat a helyi Bruno Fioretti Marquez kapta. Mandrup együttműködő partnerei a Buro Happold mérnökiroda, illetve a Höhler & Partner és a TOPOTEK1 voltak. 

A bíráló bizottság véleményezése szerint a dán építész pályázata a műemléki védettséget élvező romépületet változatlanul megtartotta, s az új múzeum homlokzata diszkréten elhúzódik a patinás romtól. Ez ellentétes a második és harmadik helyezett terveivel, melyeknél összeépítették az új épületet a rommal. A győztes pályaműnél az így kialakuló, keskeny udvarról nyílik a főbejárat.

Jelenleg 65 millió ember él menekültként a Földön. Az építkezés a tervek szerint 27 millió euróba kerül, és 2025-re fejeződik be. 

Forrás: dw.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások