tervek centrumkórház Dél-pesti Centrumkórház M-Teampannon

Így néz ki a Dél-Budai Centrumkórház új terve

Új látványtervek, alaprajz


Java | 2019.12.02

A Budapesti Közgyűlés ebben a formában elutasította a Dél-Budai Centrumkórház építését, további egyeztetésre van szükség. Ezért ezen a héten az Egészséges Budapest Program keretén belül megkezdődnek a tárgyalások.

Projektcég alakul a dél-budai új centrumkórház beruházásának lebonyolítására, az erről szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kiemelte, az új kórház építése példaértékű, hiszen ilyen zöldmezős beruházás évtizedek óta nem volt az egészségügy területén. Jelezte, a kormány az elkövetkező 8-10 évben 700 milliárd forintot szán Budapest és Pest megye egészségügyi ellátásának újraszervezésére. Erre a forrásra azért van szükség, mert az előző uniós ciklusban egészségügyre elköltött 500 milliárd forintból a központi régió fejlesztése nem valósulhatott meg.
A XI. kerületi Dobogóra tervezett Dél-Budai Centrumkórház építése mérföldkő, és jól mutatja, hogy a kormány fontos értékek mellett kötelezte el magát. A beruházással nagymértékben fog javulni a dél-budaiak és az agglomerációban élők egészségügyi ellátása, hiszen egy 1 200 ágyas kórház épül fel a jövőben.

Az Egészséges Budapest Program egyik legjelentősebb beruházásának tervezésére a Noll Tamás nevével fémjelzett M-Teampannon irodáját kérték fel. Honlapjukon számos látványtervet és alaprajzot tettek elérhetővé, melyeket mi is bemutatunk! Az óriás beruházás 700 milliárd forintból modernizálja, bővíti és alakítja át a főváros komplett egészségügyi infrastruktúráját. A fejlesztés során rendelőintézetek és kórházak kapnak új épületeket, beleértve a felújításokat és a megépülő centrumkórházakat is.

Négy centrumkórház épül

Ezek az intézmények veszik majd át a főváros egy-egy negyedében a központi egészségügyi ellátó szerepet. Bedros J. Róbert miniszterelnöki biztos információi szerint szerint négy centrumkórház épül meg. Ezekből három tervpályázaton már hirdettek győzteseket.

Az M-Teampannon tervezőiroda leírása szerint világos, átlátható térstruktúrára törekedett a modern orvostudományi centrum megtervezésekor. Hangsúlyos tervezési filozófia volt az áramlás elősegítése, mind a belső térszervezésnél, mind pedig a külső tömegformálásnál. Ezt segítik elő a szilvamag alakú ápolási épülettömbök és az amőba alakú gyermekápolási épület is. A harmadik kiemelt szempont pedig a sok zöldfelület jelenléte, a természetes fény behívása a belső terekbe: a belső télikertek hangsúlyozása, illetve a klímaudvarok sorozatának megléte is.

Centrumban az emberközpontúság  

Bedros J. Róbert szerint olyan szakértői csapattal egyeztetnek a kivitelezés folyamán, mellyel a megfelelő ütemben és szigorú logika alapján építik be az aktuális technológiai elemeket a létesítménybe. A DBC-projekt az ütemterv szerint halad – mutatott rá a biztos.

Az új kórház megoldás lesz a budai rész gyermekellátására is. Mint mondta, jelenleg 1 200-1 300 ágy szolgálja a fővárosban a gyermekellátást, de ezek zöme Pesten található. Kiemelte, hogy a kórház építésével párhuzamosan jelentős közúthálózat-fejlesztés is lesz. Így például az M1-M7-es autópálya külön lehajtót kap a kórház felé, megépítik a Galvani hidat, fejlesztik a Kelenföldi pályaudvart és kötöttpályás villamosközlekedés is lesz a kórházhoz. Az új – zöldmezős beruházásként megvalósuló – kórház 1,2 millió ember gyógyítását szolgálja majd, két helikopterleszállóval és saját mentőállomással. Az egészségügyi centrumhoz tartozni fog nővérszálló, és épül egy bölcsőde és óvoda a munkatársak gyerekeinek.

Átadásra a tervek szerint 4-5 év múlva kerülhet sor.

Forrás: Magyar Építők, Újbuda

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások