hír díj videók, animációk DVTK stadion Év Stadionja 2018 MOL Vidi Aréna

Két hazai stadion is a 2018-as Év Stadionja versenyben + videó

Online szavazás március 3-ig


Java | 2019.02.26
A StadiumDB.com közleménye szerint a 2018-as Év Stadionja verseny 27 jelöltje között van a székesfehérvári MOL Vidi Aréna és a miskolci DVTK stadionja is. A kilencedik alkalommal meghirdetett díjat az elmúlt évben átadott legizgalmasabb öt stadion kaphatja meg.

A legtöbb stadion Oroszországban és Törökországban épült, ahol hét, illetve hat stadiont nyitottak meg 2018-ban. Oroszországban az infrastruktúra ilyen mértékű fejlesztésének egyértelmű oka a FIFA világbajnokság, Törökországban pedig a nemzeti stadionrekonstrukciós program keretében történtek dinamikus építkezések, a programban összesen két tucat teljesen új stadion épül fel. Az évek óta zajló magyar stadionprogram alig marad el Törökországtól, vagyis Magyarország a második legnagyobb stadionfejlesztő Európában. A stadionok megmérettetésnek szigorú feltételeknek kell eleget tennie, minimum tízezer férőhelyes létesítmények versenyezhetnek. De a nagyságon kívül például az építési technológiának, mobilitásnak, az elhelyezkedésnek, az ár/érték aránynak is meg kell felelni. Ez az oka annak, hogy az utóbbi években Budapesten (MTK), Kisvárdán és Felcsúton átadott modern stadionok kimaradtak a versenyből. Viszont a miskolci, vagy akár a székesfehérvári stadionnak is reális esélye van a győzelemre.

Bár eddig magyar győzelem még nem született, a 2014-es versenyben két magyar létesítményt jelöltek: a Groupama Arénát és a Nagyerdei Stadiont. Utóbbi akkor a negyedik helyet érte el a bírálók szavazatai alapján, de mindkettő magas értékelést kapott a kiváló ár-érték arány miatt. A világ legnagyobb internetes szavazásán március 3-án éjfélig voksolhatnak a stadionok és a futball szerelmesei. Az online szavazófelületen az öt legjobb stadiont kell kiválasztani és sorrendbe állítani. Minden évben több tízezer lelkes rajongó szavaz, sokan a saját helyi stadionjuk esélyeit növelve.
A másik díjat építészekből álló háromtagú döntőbizottság ítéli oda. Mindannyian szakértői a stadiontervezésnek, és maguk is részt vettek legalább egy stadion megnyitásában az elmúlt évek során. Az egyik korábbi évben egy magyar építész, Bordás Péter is tagja volt a döntőbizottságnak, idén pedig ők lesznek a bírálók:

  • Robert Kennedy, Holmes Miller Architects (Nagy-Britannia),
  • Gino Zavanella, GAU Arena (Olaszország),
  • Alfredo Angulo Quevedo (Paraguay).

Videó a DVTK Stadionról

A képek a StadiumDB.com oldaláról származnak.
Forrás: Magyar Idők

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások