hír tervek Sportberuházás multifunkcionális Kézilabda Eb csarnok 2022-re

A Középülettervező Zrt. tervezi a 2022-re épülő gigantikus sportcsarnokot


Java | 2019.05.16

Gulyás Gergely jelentette be idén februárban egy több, mint 20 000 szurkolót befogadni képes multifunkcionális csarnok építését Budapesten, mely a helyszíne lesz a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságának.

Barnamezős beruházásban, Ferencvárosban egy évek óta elhagyott területen valósul meg a 18 000 fős aréna, a Népliget buszpályaudvar mögötti 11 hektáros területen. A héten beérkeztek a tervező kiválasztására a közbeszerzési ajánlatok, több ajánlatot is kaptunk tervezőktől, de egészen biztosan a legolcsóbb ajánlatot választjuk ki – nyilatkozta Fürjes Balázs kormánybiztos a Sport TV Mai helyzet című műsorában. A Középülettervező Zrt. 995 millió forintos szerződéses értéken vállalta a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság megrendezéséhez szükséges multifunkcionális sportcsarnok sok szakmai kihívást jelentő komplex tervezési munkálatait. A csarnok alapterülete legalább 40 000 m2, míg a befogadóképessége 18 000 fő lesz. 

A beruházásnak köszönhetően a létesítmény közvetlen környezete is megújul, s ezáltal Ferencváros új zöldfelülettel is gazdagodik.

Az új projektként létrejövő multifunkciós csarnok mind befogadóképességében, mind műszaki megoldásaiban lehetőséget ad nagyszabású hazai és nemzetközi sportesemények, koncertek és egyéb, több tízezer fős látogatószámot igénylő rendezvények megtartására. De az tény, hogy az épületnek mobilan alkalmazkodnia kell funkcionálisan és befogadó képességeket illetően is az adott igényekhez.

A létesítmény fő helyszíne lesz a férfi kézilabda Európa-bajnokságnak 2022-ben, de helyet biztosíthat több sportág (például kézilabda, kosárlabda, jégkorong, teremfoci, röplabda, tenisz, tollas, boksz, birkózás, lovas sportok, vívás, torna, küzdősportok, súlyemelés, egyéb tömegsportok) hazai és nemzetközi versenyének is.

A Középülettervező Zrt. építészei a sportszervezeteket is bevonják az új csarnok tervezésbe, mely a főváros jelképe kíván lenni. A tervezői feladatok sokszínűségén belül el kell látni a környezettervezési feladatokat, a sportszakmai szervezetekkel való egyeztetéseket, a  közlekedési hatásvizsgálatokat, mivel jelentős felszíni közlekedésre lehet majd számítani a sport- és kulturális események során.

A kormány kiemelt jelentőségű állami beruházásnak tekinti a fejlesztést.

Forrás: PestPilis

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások