hír díj

Köztérmegújítási Nívódíjjal jutalmazták a Nehru part felújítását


Java | 2019.11.18

A funkcionális, ökológiai és esztétikai alapokra helyezett parkszerkezeti tervezés és átalakítás nemcsak a környékbeliek számára, hanem budapesti viszonylatban is jövőbe mutató megoldásokat eredményezett. A 2016-ban átadott Nehru Part Projekt a közelben élők minden szabadidős igényét magas színvonalon kiszolgálja.

Az Országos Urbanisztikai Konferencia helyszíne a Gellért Szálló volt, ahol ünnepélyes keretek között osztották ki a neves nemzetközi zsűri által fémjelzett, 2009-ben alapított Köztérmegújítási Nívódíjat. A kitüntetést dr. Salamin Géza, a MUT elnöke nyújtotta át Baranyi Krisztina polgármesternek és a projektben részt vevő 12 szakembernek. A Nehru part Budapest és ezen belül Ferencváros egyik legfontosabb zöld területe. A fővárosi fejlesztések sorában a Duna menti sétány felújítása, pihenőfelületek kialakítása, a meglévő gyalogos utak korszerűsítése, a zöldfelületek felújítása mellett átépítették a sportpályát, valamint a játszóteret is, s mindezt előzetes egyeztetés előzte meg. Ezenkívül megépült egy sakkterület is és egy kutyafuttató. A munkálatok során pihenőteraszt építettek, amely a Bálnát és a parkot kapcsolja össze. Megszépült a Duna menti sétány vízáteresztő burkolatai, melyek így helyben tartják a csapadékot. A Duna „stílusában” kialakított növényzet és dizájnelemek mellett a közvilágítási rendszert is átalakították. A különböző funkciójú parkrészek között találhatók itt játszóterek, sportpályák, fitneszparkok, kerékpárutak, futó- és extrémsport-pályák. A különböző funkciójú parkrészek más és más korosztálynak szólnak, vagyis játszótér a gyerekeknek például 14 éves korig. Megszépült a Duna menti sétány, melynek burkolatai vízáteresztőek, így helyben tartják a csapadékot.

Közel három hektáron 12 805 db cserjét, félcserjét és 7 444 db díszfűfélét és hagymás növényt ültettek ki a kertészek, ezzel is felfrissítették a meglévő, hagyományos zöld felületeket.

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az Icomos Magyar Nemzeti Bizottság által alapított Köztérmegújítási Nívódíjat főtér kategóriában idén Ferencváros Önkormányzata érdemelte ki az elismerést a 2016-ban átadott multifunkcionális Nehru Part Projektért.

(Fotó: fokert.hu)

Forrás. PestBuda

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások