épületek Dobosi Tamás Felcsút Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont sportberuházás

Magyarország legnagyobb, multifunkcionális sportcentrumát adták át Felcsúton

A Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpontja


Java | 2018.10.16
Körbejárva a gigantikus komplexumot, a részletekben és összességében is Makovecz Imre építészeti ars poeticájának jellegzetes gesztusait fedezhetjük fel. A látványos sportcentrum tervezője ezek alapján Dobrosi Tamás építész. A Pancho Aréna szomszédságában épült centrum egyszerre kíván a sport és a tudomány szolgálója lenni.

A létesítmény mintegy 12,5 milliárd forintból valósult meg, az akadémia 30%-os önerő mellett TAO-támogatásból fedezte a fejlesztést.A Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpontja 9800 m²-en terül el, kivitelezésénél 15 000 m³ betont, 1600 tonna betonacélt, 1826 m³ faanyagot, 17 300 000 kötőelemet, 8000 m² palát, 18 000 kg rezet használtak fel. A komplexumban 1324 lámpatest szolgáltatja a világítást, 5 kazán biztosítja a fűtést. A hihetetlennek tűnő számok is lélegzetelállítók.

Az átadóünnepségen a résztvevő ünneplő közönség először körbejárta a komplexumot, majd az est fénypontjaként sor került a szakma legjelentősebb hazai elismeréseinek, az idei építőipari mesterdíjaknak az átadására is, s ezzel méltán avatták fel a központ 250 fős konferenciatermét, mely a későbbiekben a sporttudományos, illetve a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó nívós események helyszíneként szolgál majd.

Elsőként a kivitelező Fejér-B.Á.L. Zrt. munkatársai (a földmunkáért és tereprendezésért, a szerkezetépítési betonozási munkákért, a szakipari munkákért, a központi tetőszerkezeti és héjalási munkákért, az építőgépészeti és szerelőipari munkákért, az erős- és gyengeáramú megvalósítási munkákért, valamint az épületburkolatok és berendezések munkáiért) kaptak kitüntetéseket. A kitüntetettek között szerepel sportközpontunk vezető tervezője, Dobrosi Tamás is, aki alkotásával kapcsolatban így fogalmazott: „Az építészet felelőssége az, hogy a közösségben, az itteni nagy labdarúgócsaládban lezajló dramaturgiának egy olyan keretet adjon, amely az itt élő-tanuló fiatalok testi, szellemi és kulturális fejlődését elősegíti.”
A többfunkciós központban az utánpótlás nevelése mellett a labdajátékok csarnoka kézi-, kosár- és röplabdamérkőzések hazai és nemzetközi megrendezésre is alkalmas. A csarnokban a futópálya, bokszring és konditerem mellett a szertornához szükséges összes eszköz is megtalálható. Az épületben a szertárak, öltözők mellett orvosi szoba, elsősegélynyújtó hely, edzői irodák és tárgyalótermek is helyet kaptak. A konferenciaközponthoz egy 250 fős nagy és egy kis körelőadó, valamint tárgyaló tartozik.

A központ nyitva áll a Magyar Labdarúgó Szövetség és más szakági szövetségek továbbképzései, tudományos szimpóziumai előtt. Ugyanakkor az akadémia tervezi a konferenciaközpont üzleti célú hasznosítását is, így abban nem sporttal kapcsolatos rendezvényeket is tarthatnak.

Forrás: Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia honlapja; Magyar Építők

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások