hír tervek Normafa

Májusban kezdik meg a Normafa kapuja látogatóközpont építését


Java | 2019.04.24

A XII. kerületi Eötvös úton felújítják a helyi védettséget élvező, elhanyagolt szecessziós nyaralóvillát, mellette pedig egy új, tájba illő kiszolgálóépületet hoznak létre. A Normafa kapuját, amelyben látogató- és információs központ lesz, így egy új és egy régi épület fogja alkotni.

A legújabb közbeszerzési hirdetmény szerint az Archibona Kft. végzi a nettó 2,67 milliárd forint értékű  kivitelezést. A fogadóközpont céljaira felújítják a területen található, több mint százéves, helyi védettséget élvező szecessziós nyaralóvillát, emellett egy új, fa burkolatú, a tájba illő kiszolgáló épületet alakítanak ki. A villa az ötvenes években az AHV üzemeltetése alatt állt, s maga Rajk László is a ház „vendége” volt. A nyolcszögletű torony apró vallató szobákat foglalt magába, mely az embert próbáló történelmi múltra emlékeztettek. 1956 után az ÁVH-t feloszlatták, a titkos börtönépület pincéinek egy részét elfalazták, a villában lakásokat alakítottak ki és belügyeseket költöztettek be. A mostani átalakításnál fontos szempont, hogy az épület megőrizze korhű arculatát. 

A tervek szerint a megújítandó villában lesz az információs központ, ahol helyet kap a környék múltját és természeti értékeit bemutató interaktív reprezentatív kiállítótér, továbbá egy kávézó a vendégek számára és egyéb irodák.

Az új, tájba illő faburkolatú épületben lesznek a látogatók által igényelt különféle szolgáltatóegységek, mint például sporteszközök kölcsönzése és az egyéb üzemi funkciók.A népszerű kirándulóhely környékének rendbetételéhez a mellette lévő egykori Hotel Olimpia épületét már elbonttatta az önkormányzat, helyén szép park létesül, valamint kiépítik az Eötvös út új szakaszát is. Autóval pedig nem a mai Eötvös úton lehet majd megközelíteni a helyszínt, hanem a Gyermekvasút irányából. Oda fut majd be egyszer a Fogaskerekű is, ha sikerül meghosszabbítani.

Forrás: PestBuda

Korábbi cikkünk: Közelmúltrombolás – Lebontják az Olimpia Szállót

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások