hír díj Eger ICOMOS rekonstrukció

Megszépült Eger történelmi városa


Java | 2015.10.01
A beruházás 2012 őszén kezdődött a belváros 25 fejlesztési elemének rekonstrukciójával, melynek keretén belül megvalósult az egri vár fejlesztése, az Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont, valamint a városon keresztül a Bükkbe tartó kerékpárút kiépítése. Újjáéledt a Dobó tér is.

Újjászületett a téren álló minorita templom homlokzata, és már látogatható a Valide Sultana törökkori fürdőrom. Épült új, modern parkolóház is, de az utcák, hidak és közterületek korhűek: Eger gótikus belvárosa régi fényében tündököl. Ez részben annak is köszönhető, hogy 1968-ban a barokk belvárost védetté nyilvánították, így több más várostól eltérően megkímélték a további, oda nem illő épületektől. 1978-ban a települést a helyi műemlékek védelméért Hild-éremmel tüntették ki. A városvédő tevékenység elismeréseként Egerbe került az Icomos-CIVVIH (Történelmi Városok és Falvak Nemzetközi Bizottsága) magyarországi székhelye.

Közel négymilliárd forint uniós támogatásból, több mint ötmilliárd forintos beruházással újult meg az egri történelmi belváros.

Szakmai elismerés és indoklás
Dicséretben részesítették az egri pályázatot a Magyar Urbanisztikai Társaság és az Icomos Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület által meghirdetett „Köztér-megújítási nívódíj 2015” elnevezésű pályázaton.
A „Településközpont, főtér” kategóriában Eger MJV Önkormányzata az „Eger, Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója” c. munkával kapta meg a szakmai grémium dicséretét.
Az augusztus 27-én, a Miskolcon rendezett díjkiosztó ünnepségen Egert a belvárosi rehabilitációs program értékőrző és új értéket teremtő építészeti tartalma okán díjazták. A zsűri értékelése szerint az egri belvárosi rehabilitációja megfelelt a nívódíj pályázat alapelveinek, melyek közül kiemelkedik: „a kulturális örökség megőrzése a lehetőségek kihasználásával, a települések történetiségének megőrzésével és az új környezetbe való, hiteles integrálásával”.

Résztvevői lista
Felelős tervező: Komáromi Tas felelős építésztervező – Egri Építész Iroda Kft.
Kivitelező: PCC Eger Konzorcium: Penta Általános Építőipari Kft.;
Colas Út Építőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság;
Euro Campus Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
További, a munkában résztvevő szakemberek és cégek:
Durbák Eszter és Dely György – Egri Építész Iroda Kft.;
Hacsi Tamás – táj- és kertépítészet;
Türk Antal – Egri Közműtervező és Kivitelező Kft. (út- és víziközmű-tervezés);
Sugár László – villamosközmű-tervezés;
Styaszny Sándor – Akonstrukt Kft. (statika);
Staniszewski Witold – Witerv Kft. (vízgépészet);
Fülöp Erika – akadálymentesítés;
Egri Városfejlesztési Kft. (projekt menedzser és műszaki ellenőr).

Forrás: www.egriugyek.hu / www.origo.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások