Java | 2017.11.27
Kaposvár városát tüntették ki idén az Európai Napenergia Díjjal. A Megújuló Energiák Európai Egyesületének (Eurosolar) a díjak évente történő odaítélésével az a célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét azokra az úttörő és innovatív megoldásokra, amelyek új lendületet adhatnak a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű elterjesztésének.

Az elismerést Borhi Zsombor alpolgármester vette át szombaton a Bécsben rendezett szimpóziumon és díjátadón.„Kaposvár megértette, a környezet megóvása terén jóval nagyobb a felelőssége annál, hogy csak saját magára figyeljen vagy éppen a település határáig lásson el. Nincs más út, tisztábban kell működtetni városainkat, meg kell óvni környezetünket, hogy gyermekeink és unokáink szép, egészséges és biztonságos világban élhessenek” – tette hozzá az alpolgármester.

A Megújuló Energiák Európai Egyesülete nemcsak a már megvalósult, konkrét lépéseket értékelte, hanem Kaposvár jövőbeli terveit is, amelyek között szerepel egy városkörnyéki napelempark létrehozása, biomassza üzem és az Intelligens Hálózatok (Smart Grid) rendszerének kiépítése. A méltatásban elhangzott: átfogó stratégiájával Kaposvár úttörő szerepet játszik és példaként szolgál Magyarországon a megújulóenergia-felhasználás és fenntartható fejlődés terén.

Kaposvár 2014-ben alkotta meg a Kaposvár Smart City 2050 programot, melynek gerincét a napenergia alkalmazása adja. A megyeszékhely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a város energiaellátása 2050-re 100%-ban megújuló energián alapuljon, mindez pedig már most megmutatkozik a városfejlesztés és várospolitika számos területén. Célunk, hogy minden helyben termelhető megújuló energiaforrást felhasználjunk: 19 középületen helyeztünk el napelemeket, összesen 900 KW teljesítménnyel, amely évente 2000 tonnával csökkenti a CO2 kibocsájtást. A helyi buszflottát CNG buszokra cseréltük, amelynek üzemanyagát a helyi cukorgyárban termelik, ahol 2012 óta állítanak elő biogázt. Ezt a biogázt használják a helyi fürdő és uszoda fűtésére is.

A Solar-díjat Kaposvár mellett más kategóriákban megkapta például Oslo és Stavros is, illetve olyan ipari és kereskedelmi cégek, helyi és regionális szervezetek, a média és kommunikáció, valamint az oktatás és szakképzés területén tevékenykedő személyek, akik sokat tettek a megújuló energiák elterjedéséért, népszerűsítéséért.


Forrás: Kaposvármost.hu

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások