épületek

Szigorú kolostorépületet választott otthonának a butikhotel Budapesten


Java | 2019.08.12

Budapest I. kerületében a Fő utca és a Ponty utca sarkán található a kapucinus rend 300 éves kolostorépülete, ahol a Monastery Boutique Hotel megnyílt. A szállodában 47 szobát alakítottak ki minimalista stílusban, és egy hangulatos étterem kerthelyisége is tartozik az épülethez, amely a külső vendégek számára is látogatható.

 A mintegy tízfős szerzetesközösség megmaradt az épületben, visszahúzódva a komplexum kisebbik szárnyában. A két szárny egyébként zavartalanul működik, s megmaradtak a rend tulajdonában, vagyis a szállodatulajdonosok csupán bérlik a hotelrészt. A szobák a letisztult, minimalista stílust képviselik, de a belsőépítészetben kísért a múlt. Ha rápillantunk a falakra, néhol az eredeti fal egy darabja köszön vissza. Dekorációként Fortepan és más archívumok képein idézik fel a régi Budapestet, míg a rend jele, a kerek virágmotívum a szálloda területén több helyen, többek közt a zuhanyzók üvegablakán is fellelhető. A földszinten a zöld, az első emeleten a kék, a harmadikon a piros szín uralkodik. Standard szobák, superior családi szobák és 45 m2-es, az egykori iskola dísztermének helyén kialakított lakosztály is helyet kapott az épületben. A műemlékvédelmi épület láttatni engedi az eredeti létesítmény egyes elemeit. Helyenként az eredeti bontott falak tűnnek elő, valamint a régi lépcsőház és a külső ablakkeretek is nosztalgikusan a régi korokat idézik. Az épületben van olyan rész, ahol a márványpadlós, hófehér falú, boltíves folyosó pontosan az eredeti kolostor hangulatát kelti életre.

Az egykori török időkből származó dzsámi és törökfürdő is működött itt. A mecsetet előbb a jezsuiták kezdték el a saját képük szerint átformálni, majd az 1700-as évek elején építették át a kapucinusok kolostorává. A rendházat államosították, majd a rendszerváltástól egészen 2010-ig a Szent Benedek Bencés Általános Iskola és Gimnázium működött a Fő utca 30. szám alatt.

Fotók: Murda László/WLB
Forrás: PestPilis

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások