hír tervek Breuer Marcel Egyiptom Renzo Piano Tadao Ando

Új kulturális intézmények nyílnak a világban 2021-ben


Java | 2021.01.19

2021 január 23-án nyílik meg Francois Pinault milliárdos műgyűjtő új kortárs művészeti múzeuma, mely a Louvre és a Pompidou Központ között található régi árutőzsde kör alakú épületét foglalja el az egykori párizsi árutőzsde épületében. A funkcióváltást a teljes rekonstrukció követte a világhírű japán építész, Ando Tadao tervei alapján.

Még az év első felében nyitja meg kapuit a pazar Frick-gyüjteménye, mely új helyére a Madison Avenue Marcel Breuer (Breuer Marcell Lajos) tervezte épületben látható majd. A gyűjtemény újragondolt elrendezésben várja látogatóit.

2021-ben tovább folytatódik a berlini Humboldt Forum épületének részenkénti átadása. Az egykori császári kastély és a keletnémet parlamenti palota helyén épült, 40 ezer négyzetméteres komplexumot tavaly december közepén már megnyitották. A múzeumok szigetén (Museumsinsel) álló Humboldt Forum idei első, izgalmas programja a globalizáció jegyében felvetődő aktuális környezeti és társadalmi változásokkal foglalkozó új szemléletű kiállítás.

Tavasszal nyílik meg Sanghajban a pekingi UCCA Kortárs Művészeti Központ harmadik épülete, az UCCA Edge.

A tervek szerint júniusban nyitja meg a kapuit a világ legnagyobb régészeti múzeuma, a Nagy Egyiptomi Múzeum, közvetlenül a gízai piramisoknál. Itt 100 ezer egyiptomi régészeti kincset mutat be a gazdag gyűjtemény, például Tutanhamon fáraó sírjából származó leletek is láthatók.

Még idén nyáron nyit Oslóban a legnagyobb Edvard Munch-gyűjteményének otthont adó múzeuma. A 13 emeletes, vízparti toronyépületben tizenegy kiállítótermen át ismerkedhetnek meg a világhírű norvég expresszionista festő pályafutásával.

Nyár végére Moszkvában születik újjá a Renzo Piano tervei alapján az egykori GESZ-2 erőműből megvalósuló új művészeti központ. Korszerű kiállítótermeknek, oktatási központnak és kreatív műhelygyakorlatoknak ad majd otthont az épület.

Szeptember végétől fogad látogatókat az amerikai filmakadémia Los Angeles-i mozgóképmúzeuma, az Academy Museum of Motion Pictures. A szintén Renzo Piano tervei alapján született múzeumban vetítések, sztárokkal szervezett közönségtalálkozók és híres filmek kellékei is várják majd a filmrajongókat.

Forrás: www.budaorsiinfo.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások