cikk előregyártott vasbeton

Új trend az építésben, hatékonyság a kivitelezésben


AdV | 2018.04.16
Az építőiparban egyre gyakrabban nyer értelmet „az idő pénz” közhely, különösen, ha a határidő szorít vagy kevés az ember, ahogy mostanában. Ebben a helyzetben melyik beruházót, kivitelezőt hagy hidegen egy olyan megoldás, amellyel akár 20-30% költségmegtakarítás érhető el, vagy egy hónappal rövidülhet a kivitelezési idő?
 

A fenti előnyöket az előregyártott vasbeton építőelemek, kéregfalak, födémek alkalmazása kínálja. Nézzük, hogyan értékeli mindezt egy saját kivitelezésben társasházakat építő beruházó.

Az előregyártott betonelemekkel éppen annak az élőmunkának a mennyisége csökkenthető, amelynek most szűkében vagyunk. De a gyorsabb beépítés mellett a gazdaságossághoz a kevesebb szakipari munka megtakarított ideje és költsége is hozzájárul.

Konkrét példával élve, egy 500 m²-es födémnél az előregyártott Leier Mesterpanel alkalmazásával szintenként 3-4 nappal rövidülhet a kivitelezési idő, amely 5 szint esetén akár 1 hónap időmegtakarítást is jelenthet. Az új építésű lakások iránt tapasztalható megnövekedett kereslet miatt a kivitelezési idő rövidülése és a monolit födémmel szemben elérhető kb. 7%-os közvetlen megtakarítás egy társasházépítéssel foglalkozó cég számára nem elhanyagolható gazdasági előnyt jelent. A cikkben szereplő számítás és adatok Kiss Árpád okl. építészmérnöktől származnak, aki társasházak tervezésével és saját beruházásban történő kivitelezésével foglalkozik Győr környékén. Irányításával az Árpádház Arrabona Kft. az elmúlt 5 évben 142 lakás kivitelezése során alkalmazta a Leier előregyártott vasbeton építőelemeit, a kéregfalakat, panelfödémeket, lépcsőket, így minden műszaki és gazdasági adatot saját adatai és elemzései támasztják alá.



Előregyártott födém bármilyen alaprajzú épületre – megtakarítással

Kiss Árpád tapasztalatai alapján a Leier Mesterpanel egyik jelentős előnye, hogy az említett méretű födém beemeléséhez 4 ember és egy irányító elengedő ahhoz, hogy néhány óra múlva már az esetleg szükséges plusz vasalások vagy a betonozás következhessen. A bármilyen alaprajzi elrendezést könnyedén követő, az utólagos vasalások könnyű elhelyezhetősége miatt statikai szempontból rugalmas panelfödémet társasházai építése során alkalmazza. Az így elkészült födém minimális utómunkát igénylő alsó felülete sík, és például az erkélykinyúlások kialakítása is egyszerű.



Akár plusz egy lakásnyi alapterület nyerhető

A költségelőnyöket a szakember a szinte bármilyen funkcióban jól helytálló kéregfalak esetén is meggyőzőnek érzi: kalkulációi szerint lakáselválasztó falként alkalmazva kéregfalt a falazott szerkezethez képest nagyjából 14% megtakarítás érhető el.
Főfalak és lakáselválasztó falak építésekor az akusztikai előírásokat vékonyabb szerkezetekkel kielégítve érhetünk el költségelőnyt, amelyet az így eladható, hasznos alapterület növekedése is kiegészít. Nézzük ezt két konkrét példával!

Egy falazott 30 cm-es hanggátló falhoz képest már a 25 cm-es kéregfallal elérhető a 60 dB érték, de ez a szerkezet már 20 cm-es vastagságban is megfelel az előírásoknak. Az építés sebességére jellemző, hogy egy 8 órás műszak alatt egy 4 fős brigád kb. 25-30 falelemet tud elhelyezni, ami egy 8-10 lakásos szintnek felel meg. Ráadásul a hanggátlás minősége nem függ a kőműves teljesítményétől sem, a kész felület sima, vakolni sem kell.

A cégvezető saját tapasztalatai alapján a vékonyabb lakáselválasztó falaknak köszönhetően egy 40 lakásos társasháznál, átlagosan 50 m²-es lakásmérettek számolva, a 20 cm-es kéregfalak alkalmazásával a 30 cm falazott szerkezethez képest akár 55 m²-rel több eladható, hasznos alapterület, azaz plusz egy eladható lakás keletkezik.

További információ a cikkben említett műszaki megoldásokról: www.leier.hu

A cikkben ismertetett adatok az Árpádház Arrabona Kft. vezetőjétől származnak. 


(X)

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások