tervek videók, animációk

Ultramodern és a hagyományos építészet házassága az Everton FC új stadionjában, Liverpoolban


Java | 2020.10.20

A liverpooli Everton húszéves keresés után talált rá az új stadion helyszínére, amely korszerűségével nemcsak szurkolóit, de magát a focicsapatot is további eredményekre sarkallja. A Goodison Parkban lévő stadion 128 éve az otthonuk, mely Archibald Leith építész tervei alapján épült.

Indokolttá vált a váltás egy mai igényeknek megfelelő, méretes, új stadionra. Az 1990-es évektől az egykor virágzó kikötővárosban az Albert Dock területén egyre-másra nyíltak a kiállítások, így a Tate Liverpool is. A rozsdaövezetként nyílvántartott, kihasználatlan dokkok revitalizálása beindult.

Ennek hatására Dan Meis építész a Royal King’s Dockra képzelte el az Everton FC új stadionját. Az új stadion a víz közelségét, a liverpooli tengerészet hagyományait, az itt megtalálható raktárépületek hagyományos vonásait ötvözi szerves egységgé. A tégla, acél és üveg elemekből megkomponált épületből a téglaépület Archibald Leitch építészetére emlékeztet, de az 52 888 fő befogadására alkalmas stadion üveg és acél kombinációjú ultramodern dizájnja a mai stadionok példaértékű alkotása.

A legnagyobb és legmeredekebb lelátó a déli oldalon van, ahol 13 000 hazai szurkoló foglalhat helyet. A nyugati oldalon pedig hatalmas teraszt alakítanak ki. Az építkezés várhatóan 2021 elején kezdődik meg, a stadiont várhatóan 2023-ban adhatják át.

Videó:

Képek: The Guardian
Forrás: Nemzeti Sport

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások