tervek Csungking Kína Moshe Safdie Raffles City Chongqing

"Vízszintes felhőkarcoló" Kínában: lenyűgöző mérnöki bravúr


Java | 2019.03.01
Szerkezetkészen áll a Moshe Safdie tervezte, kuriózumnak számító Raffles City Chongqing Kínában. Átadása 2019 második felében várható. Az épület lenyűgöző mérnöki teljesítményt képvisel, nyolc toronyból és egy hatalmas összekötő hídból áll.

A projekt nagyságrendje elképesztő a maga 817 000 m2-es összes alapterületével. A Kristálynak nevezett ívelt híd a fókuszpont, amelyet négy 250 méter magas felhőkarcoló támogat. Egy másik, 350 méteres felhőkarcolópárt is összekapcsol két kisebb szomszédos híd. A Kristály hossza 300 méter, amely függőleges helyzetben majdnem az Eiffel-torony magassága lenne. Körülbelül 3000 üveglap és közel 5000 alumínium panel borítja. Ahhoz, hogy a Kristály a helyére kerülhessen mintegy 250 méteres magasságban, kilenc szegmensre osztották. Négy darabot a tornyok tetején építettek meg, a három középső szegmenst pedig előre legyártották a földön és a helyére emelték. A záróelemeket többnyire a helyszínen szerelték össze, a befejező részeket pedig szintén a földről emelték fel.
A Kristály belsejében két úszómedence, egy galéria, fákkal beültetett nagy kertek és éttermek, valamint egy kilátó található.

A Raffles City Chongqing többi része lakó- és irodaterületeket, valamint bevásárlóközpontot és egy nagy, 9,2 hektáros parkosított területet foglal magában. A komplexum szokatlan kialakítását a kínai kereskedelmi hajók vitorlái inspirálták, amelyek egykor a Csungking városán áthaladó forgalmas folyón közlekedtek.

Forrás: Capitaland.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások