épületek videók, animációk

Zaha Hadid utolsó varázslata + videó


Java | 2020.03.13

A lágy ívek királynőjeként ismert Zaha Hadid volt az első női építész, aki elnyerte az építészet Oscarjának tartott Pritzker-díjat, de megkapta a Royal Institute of British Architects aranymedálját is. Két évvel a halála után, 2018-ban felépült az egyetlen, háromszintes lakóépülete, a futurista Capital Hill Residence.

A neofuturisztikus, szoborszerű épület a Moszkva melletti Barvikha erdő közepén áll. A tulajdonos egy ingatlanfejlesztő, Vlagyiszlav Doronyin, aki egy megvalósult álomnak tartja a 3 300 m2-es épületet. Első pillantásra a Capital Hill egy űrhajóra emlékeztet, ami éppen az égből pottyant az erdőbe, és álcázásképpen félig belesüllyedt a talajba. De ez sem véletlenül történt. Doronyin ugyanis szerette volna, ha a hálószobájából kitekinthessen a fák fölé, és Hadid teljesítette a megrendelő kérését: a háló 22 méterrel a talajszint fölé tornyosul. Egy kecses oszlop köti össze a hálót a rezidencia többi, részben föld alatti részével. A háromszintes épület részben az alsó lejtős terepbe ágyazódik be, és ferde üveg homlokzatokkal tárul az erdő felé. Minden emeleten szabálytalan alakú széles tető található.

A ház legalacsonyabb szintjén lévő szabadidős lehetőségek sokasága kényezteti a tulajdonost és vendégeit. Japánkert, nightclub, konditerem, szauna és egy húszméteres medence is szolgálja a kikapcsolódást a házban. A ház bejárata az első emeleten van, a vendég- és a gyermekszobák mellett.

Az iraki származású Zaha Hadid évtizedeken át kápráztatta el a világot feltűnő, környezetükből kitűnő műtárgyi jellegű épületeivel, amelyek legalább annyira természeti képződménynek tűntek, mint emberi alkotásoknak. A Zaha Hadid Architects azóta is folytatja sikeres tevékenységét.

Videó:

Forrás: Archdaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások