hír Iparművészeti Múzeumot Lechner Ödön RANN

2016-tól az Iparművészeti Múzeum képviseli Budapestet a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szervezetben


Java | 2016.05.17
A brüsszeli központú Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szervezet 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy létrehozza a szecessziós városok hálózatát. Ma már több mint húsz tagot számlál, sorában olyan városok szerepelnek, mint Bécs, Brüsszel, Darmstadt, Glasgow, Helsinki, Nagyvárad, Nancy, Palermo, Riga, Európán kívül pedig Havanna.

Ezek a városok jelentős szecessziós örökséggel rendelkeznek, ahol kiemelt fontosságú a szecesszió kutatása, a kapcsolódó művészeti emlékek feltárása és megőrzése. A kutatómunkában múzeumok, egyetemek, városi fenntartású intézmények fognak össze, cserélnek eszmét, tartanak szimpóziumokat, de emellett kiemelt kulturális és turisztikai céljaik is megvalósulnak.

A szecesszió széleskörű terjesztése céljából a RANN részt vesz európai pályázati projektekben, konferenciákat, szakmai találkozókat, vándorkiállításokat szervez. Az egyedülállóan gazdag és művészettörténetileg jelentős, sokoldalú korszakról népszerűsítési céllal kiadványok készülnek. A szervezet idei éves közgyűlését április végén Glasgowban tartották, ahol az Iparművészeti Múzeum is bemutatkozott, és hivatalosan is átvette Budapest képviseletét. Az első eredmények közé tartozik, hogy magyar kezdeményezésre június 10-én Lechner Ödön és Antoni Gaudí halálának napján tartott Szecesszió Világnapja bekerült az európai szervezet hivatalos programjába is.


Forrás: Magyarmúzeumok.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások