hír tervek cikk 3H 3h Építésziroda barokk börtön Brno magyar siker

A 3h építésziroda a „Kreatív energiák a börtönben” című nemzetközi meghívásos tervpályázat 3. díjazottja


Java | 2018.05.08
A cél Brno (Csehország) hajdani börtönének kreatív centrummá alakítása volt a mai igényeket szem előtt tartva. A feladat a műemléképület kötöttségeinek és a program igényeinek összeegyeztetése mellett az új épületszárny városba illeszkedő, de mégis karakteres megfogalmazása volt.

A 3 h építésziroda szerint a kérdés az, hogy miként támogathatjuk a kreatív gondolkodást a barokk és a kortárs terek felhasználásával. A kiindulópont az eredeti barokk börtön, amely standard, négyzet alakú volt, két téglalap alakú udvarral. Beavatkozásunk a barokk épület szerkezetéhez alkalmazkodott. Semmi esetre sem akarták törölni, vagy részlegesen változtatni az eredeti épület karakterét vagy történelmét. Az épületben lévő helyiségek a műhely és az irodák funkcióival bővültek. Az új épület funkcióiban helyettesíti az időközben megszüntetett 19. századi szárnyakat. Az új épületben látványos nagy terek (kiállítási terület, könyvtár, nézőtér, próbatermek) találhatók. A boltozatosabb, kisebb szobák az eredeti barokk épületben vannak, szembe velük könnyen osztható, nagy, egymásba nyíló szobák.
Az új épület alaprajzát a történelmi épület kiterjesztett vonalai határozták meg, míg keresztmetszetét a barokk eresz és a gerinc magasságai határozták meg.
A pályázat szerint alakították ki a konferenciatermet, kiállítási területet, kreatív műhelyeket és tárgyalókat.

Projekt adatai:
Mérete:10199,12 m2
Tervezés: 3h építésziroda
Csillag Katalin, Gunther Zsolt, Novák Veronika, Horváth Lilla, Csépke Tamás, Boromissza Júlia, Tomasso Laezza, Jan Stempel, Jan Jakub Tesar
Megvalósulás éve: 2018

Forrás: 3h

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások