épületek Berlini kocka

Hét nyelven beszél a berlini kocka


Java | 2020.06.02

Az idén februárban átadott szobrászati megjelenésű, ikonikus okos épület Berlin szívében, a Washingtonplatzon található. Tervezője a 3XN építésziroda. Az épület kiválóan képviseli a fenntarthatóságot, a formatervezést, a high-tech digitalizációt, és a világ legokosabb irodaépületeként tartják számon.

"Örülünk, hogy megoszthatjuk sokrétű tervezési filozófiánkat egy ilyen fontos helyen – mondta Kim Herforth Nielsen, a 3XN alapítója és kreatív igazgatója – Az irodaház valójában egy műalkotásnak tekinthető. Ez a projekt új interakciókat hoz létre a várossal. Eddigi tapasztalatok alapján látható, hogy a gyalogosokat vonzza a kocka tükröződő homlokzata. A tükröződések az épített környezetet is láttatják a közeledő gyalogosok mellett. Az élvonalbeli kialakítás és a felhasználói kényelem kombinálásával megmutatjuk, hogy az egészséges, produktív munkahelyek egyben fenntarthatóak is lehetnek."

A szellemesen létrehozott homlokzatot minden szinten külső teraszok gazdagítják, amelyek beépülnek a homlokzatba. A Cube Berlin 10 emeletén kínál rugalmas, többszemélyes irodaterületet, a földszinten élelmiszer-piacon alakítottak ki és egy nagy közös hallt, ezeken kívül mélygarázs és tetőtér készült, a teljes alapterület 19 500 m2. Míg a szerkezet meghatározó geometriája megtartja a 42,5 m élhosszúságú kockaformát, a 3XN szándékos geometriai transzformációval élt. A homlokzat szegmenseit befelé tolták, hogy minden szinten szabadtéri teraszok jöjjenek létre. A hatalmas tetőterasz közös helyiségként szolgál a bérlők számára, és rendezvényhelyszínként is használható.

Az okos épület központi része a "digitális agy" szerver. Az intelligens szolgáltatások lehetővé teszik a bérlők számára, hogy testre szabhassák és ellenőrizzék a következő funkciókat: vezérlés, beltéri fűtés és hűtés irányítása, karbantartás, energiaellátás optimalizálás, a szobák és a parkolóhelyek zavartalan elfoglalása, az elektromos autók és kerékpárok feltöltése és így tovább. Az épület működési adatait a szerver tárolja, amely összekapcsolja a Cube Berlin egyedi intelligens rendszereit. A teljesen üvegezett homlokzat rendkívül energiahatékony, ozmotikus bőrének és átgondolt kialakításának köszönhetően, magában foglalja a napelemes bevonatok úttörő alkalmazását a kettős homlokzat külső felületén. A digitális agy az energiaáramlást és -fogyasztást is állandóan figyelemmel kíséri és maximalizálja.

Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások