hír pályázat hír múzeumi negyed pályázat területfejlesztés városfejlesztés.

A budapesti Múzeumi Negyed project 2012 júliusában zöld utat kapott! Nyitás: 2018-ban!

Két nemzetközi szemléltető példával: múzeumnegyed - Berlinből, Bécsből.


Java | 2012.07.10
Az 50-60 milliárd forintból megvalósuló múzeumi negyed összesen öt új épületében 6 intézmény kap helyet: az új Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a Magyar Fotográfia Múzeuma, valamint az újonnan megvalósuló Magyar Zeneház.

A kabinet 160 millió forint többletforrás biztosításáról is határozott, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria gazdasági konszolidációjára fordít. L. Simon László, az NKA elnöke és Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója, a vállalkozás kormánybiztosi rangú főmenedzsere szerint a fúzió révén "visszaáll a világ természetes rendje", mivel a Szépművészeti Múzeum anyagát egykor szovjet mintára, még 1957-ben választották ketté. A Szépművészeti Múzeum bővítésére szánt 3,7 milliárdos uniós támogatást teljes egészében a múzeumi negyed koncepciójának kidolgozására és a fejlesztés elindítására fordította a kormányzat. Bár a helyszín erdetileg a Nyugati pályaudvar mellettre tervezett kormányzati negyed helyén lett volna, amelyet végül Szőcs Géza volt kulturális államtitkár javaslatára helyeztek át a Hősök, illetve az 56-osok terére, újra kell gondolni a Városliget szerepét és működését, hisz mint a múzeumi negyed új helyszíne más követelményrendszernek kell megfelelnie. Ezért elvezetik az M3-ról ideáramló forgalmat, a Hősök terét gyalogos övezetté a Petőfi Csarnokot interaktív gyermekligetté alakítják át, de szerepel a tervek között egy magyar gasztronómiai falu létrehozása is. A jelenleg itt működő intézmények, az Állatkert, a Fővárosi Nagycirkusz, a Vidámpark, a Széchenyi Fürdő, a Közlekedési Múzeum és a Mezőgazdasági Múzeum interaktív bevonásával a térség nemcsak a családok, de az idesereglő turisták kedvence lehet majd a múzeumi negyed.
Baán László nem lát esélyt arra vonatkozóan, hogy ide költözzön a Közlekedési Múzeummal nemrég egyesített, de kiállítóhely nélküli Műszaki Múzeum, vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem miatt a Ludovikából kiszoruló Természettudományi Múzeum. A múzeumi negyed impozánsan mutatja be majd a különböző művészeti ágak teljes spektrumát az őskortól, napjainkig!
Az első építészeti pályázati kiírások 2014-ben várhatók.

Nemzetközi kitekintés

Berlin

A berlini fejlesztések legnagyobbika a Museuminsel (Múzeumsziget) 1997-ben meginduló megújítása. A Spree szigetének északi csücskét elfoglaló Museuminsel öt múzeumot foglal magában, 100 hektár (egy négyzetkilométer) az alapterülete. Régebben ez mocsaras terület volt, de a Spree szabályozásával sziget alakult itt ki. A terveket az angol David Chipperfield készítette. Több lépcsőben készülnek a fejlesztések, elsőként a felújított Alte Nationalgalerie-t adták át 2001-ben, majd fokozatosan a többi épület is megújult, utoljára a Neues Museum - de a Pergamon még hátravan. A terület 1999 óta az UNESCO világörökség része. A világ legnagyobb kulturális építkezése a tervek szerint 2026-ra fejeződik be, összköltsége pedig meghaladja az 1 milliárd eurót

Bécs

A bécsi múzeumnegyed helyén királyi istállók álltak korábban. Az építkezést 1998 tavaszán kezdték, és három év múltán, 2001-ben adták át az összes létesítményt. A negyed alapterülete hat hektár (60 ezer négyzetméter), a fejlesztés költsége 150 millió euró volt. Megépítésének költségét 75%-ban az osztrák állam, 25%-ban Bécs városa állta. A modern épületeket Laurids és Manfred Ortner irodája tervezte. Jelenleg hét intézmény kap itt helyet, köztük a MUMOK grandiózus gránittömbje, a Kunsthalle, a Leopold Museum, egy építészeti és egy tánccentrum, egy gyermekközpont és a quartier21 nevű kulturális központ.

Forrás: www.Index.hu
www.nol.hu
www.wien.info
www.varosepito.blogspot.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások