hír épületek tervek Csiky Gergely Színház Csokonai Színház Debrecen felújítás Kaposvár

A debreceni Csokonai és a kaposvári Csiky Gergely színház felújítása idén elkezdődik


Java | 2016.02.08
24 milliárd forintos kormányzati támogatásból kezdődhet meg a debreceni Csokonai Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház felújítása az idén, de a pontos összegekről és az ütemezésről még nem született döntés.

A debreceni Csokonai Színház felújítása mellett hamarosan befejezik a Latinovits Színház építését, így Debrecennek várhatóan két kőszínháza lesz. Vajland Judit, a Csokonai Színház sajtóreferense a Magyar Időknek elmondta, a kormány a Modern városok program részeként együttműködési megállapodást kötött Debrecen önkormányzatával. Ennek része a 150 éves Csokonai épületének felújítása is, az előkészítési munkálatok az idén indulhatnak el. A teátrumban utoljára 1978–1985 között történt átfogó felújítás.

Rövid története:

Az állandó színház gondolata már az ezernyolcszáznegyvenes években felmerült. 1858-ban Színügyi Bizottmány alakul és a város felkéri Ybl Miklóst az építési tervek elkészítésére. 1861-ben új pályázatot írnak ki, mert nem volt szabályos versenytárgyalás. A pályázatra meghívást kap Szkalnitzky Antal is. Ybl Miklós visszalép, Szkalnitzky nyeri meg a pályázatot, a kivitelező Vecsey Imre. A mór és bizánci elemeket tartalmazó, romantikus stílusú színház ünnepélyes megnyitása 1865. október 7-én volt. A nyitó előadás Reszler István társulatának előadásában Katona József Bánk bán című drámája volt, Gertrudist vendégként Laborfalvi Róza játszotta.

***

Kaposvár színháza kilencmilliárd forintból újulhat meg egy tavaly októberben aláírt megállapodás értelmében. Az épület műszaki állapota jelenleg nagyon rossz, sok helyen omlásveszélyes, egyes területeit már le is kellett zárni. A tervezett rekonstrukció részeként az eredeti szecessziós színházépületet kívül-belül teljesen felújítják a műemlékvédelem szabályainak és elvárásainak megfelelően. A Csiky Gergely Színház már a Zöld Kaposvár városi program elveinek megfelelően megújuló energiák felhasználásával fog működni, ezzel a környezet védelmén túl csökkenthetők lesznek a működési kiadások is.

Rövid története:

1911-ben nyitotta meg kapuit az egykori Búza téren Kaposvár első állandó színháza. Az érdeklődők először a Cigánybáró című operettet tekinthették meg. A színház terveit a „magyar Gaudínak” is nevezett Magyar Ede és Stahl József készítették. A terveket Melocco Péter budapesti vállalkozó valósította meg.

Az épület külseje, amely lényegesen egyszerűbb, mint a nézőtér, félhengeres oldal-rizalitjaival, mozgalmas tömeg és tetőmegoldásaival a kor kiemelkedő építészeti alkotása. Ahogy akkoriban nevezték, a Nemzeti Színház eredetileg 1400 ember befogadására lett tervezve, ám később a terveket módosították, így csupán 860 fős a nézőtér befogadóképessége, de ez is elég ahhoz, hogy az ország nagy színházai közé lehessen sorolni. A színház tetőszerkezetének nagyméretű vasbeton-áthidaló megoldását az ilyen szerkezetek közötti megoldások elsőjeként tartja számon a magyar építészettörténet. A nézőtér díszes ornamentális elemeit, mint legszebb részleteket, egy helyi vállalkozó, a Borovitz-féle cementgyár készítette. Az 1950-es években az épületet kibővítették, ami elsősorban a játékteret érintette. Az 1980-as évek elején teljes felújításon esett át, ekkor építették be a ma is használt színpad technikák (süllyesztők, lámpák) nagy részét.

Fotó:MTI
Forrás: Magyar idők.hu / Wikipédia

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások