díj épületek Az Év Legzöldebb Projektje Debrecen Hun-Office irodaház

A debreceni Hun-Office irodaháza az Év Legzöldebb Projektje


Java | 2016.02.22
Az ingatlan az első Budapesten kívüli irodaház, amely nemrég kiérdemelte a BREEAM In-Use minősítést, s ezt méltányolva, Az Év Irodája idei versenyén elnyerte az Év Legzöldebb Projektje kitüntető címet.

"A debreceni Hun-Office Irodaház iránymutató kell hogy legyen a vidéki nagyvárosokban működő, illetve ide épülő irodaépületek számára. A bérlők elvárása ugyanis az, hogy a Budapesten már alapvetőként kezelt környezettudatos hozzáállást kapják meg a projektek országszerte, és ez esetben a nyertes pályázó ezt maximálisan teljesítette is” – mondta Radványi Gábor, a szakmai zsűri felelős tagja.

2009 tavaszán adták át a három szárnyat magába foglaló épületegyüttest, összesen mintegy 12 800 m2-en. A telek zöldfelülete 22 705 m2, ami a terület 60%-a. Az épület BREEAM In-Use minősítését 2014 nyarán kezdték meg.


Fenntarthatósági jellemzők

Az irodaház a Debrecen nyugati szélén található ún. Tudásparkban áll, ahol magas a zöldterület aránya. Az épületet kiváló minőségű anyagok, korszerű műszaki megoldások és átgondolt kapcsolati rendszerek jellemzik, összhangban a bérlő (IT Services Hungary) igényeivel. Az intelligens épület felügyeleti rendszere rendkívül költséghatékony.

„Az átadást követő évek tapasztalatait összegezve és elemezve az elmúlt évben fejlesztéseket hajtottunk végre (alacsony vízfelhasználást biztosító perlátorok felszerelése a csapokra, zuhanyzókba, vécéöblítővíz-stop elhelyezése, illetve egy kút megvalósítása a zöldterület öntözése céljából), mely költségmegtakarításhoz és a környezetre gyakorolt terhelő hatás csökkentéséhez vezetett. Folyamatosan fejlesztjük és formáljuk többszintű növényzettel kialakított zöldterületünket, mintegy 20 000 négyzetméteren. Az épület közvetlen környezetében, az alternatív közlekedés fejlesztése érdekében a kerékpártárolók darabszámát is folyamatosan növeltük (jelenleg kb. 200 db). BREEAM minősítésünket megelőzően olyan intézkedéseket vezettünk be, és olyan irányelveket fogalmaztunk meg, melyek segítették az épületüzemeltetésünk környezettudatosabbá tételét (pl. környezettudatos beszerzési irányelv). BREEAM minősítésünk is az egyes kategóriákban (vízfelhasználás, energia stb.) mind az épület, mind pedig az épületüzemeltetés terén bizonyítja a helyszíntől független versenyképességet” – tette hozzá Mózes István.

Forrás: Realista.hu
 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások