tervek

A fenntarthatóság jegyében épül a Debreceni Innovációs Központ

Tervező: BORD Építész Stúdió


Java | 2020.09.29

Az egyetemi campus területén épülő Debreceni Innovációs Központ inkubátorházként működik majd, ahol a kutatók és szakemberek az egyetemmel szorosan együttműködve a start-up cégeknek biztosít szakmai hátteret. Az új központ kutatási eredményei mellett a fejlesztésben, a prototípusgyártásban is biztos szakmai hátteret nyújt.

Az épületben a levegő-víz hőszivattyúval és hővisszanyerős szellőzéssel biztosítják a belső komfortot. A hőszivattyúk elektromos energiával való ellátását napelemek biztosítják.

 A tervezői koncepció szerint az épületre úgy tekintenek, mint egy teherbíró és megbízható polcrendszerre, mely a technológia és az információs hálózat sokrétű útvesztőjében nyújt eligazítást. A funkciók három szinten rétegződnek egymás fölé.

A megérkezés egy hídon keresztül az első emeletre történik, a ligetes domboldalról. A főtérként működő középső szinten találhatók a közösségi funkciók: az étkező-, pihenő-, tárgyaló- és coworking területek. Az épület nem rendelkezik egyetlen, kitüntetett ponton elhelyezett belső lépcsőházzal sem. Hálózatszerű alaprajzi rendszerének köszönhetően elméletileg bármely szabad rasztermezőben később kialakítható a lépcső. Így a vertikális közlekedés szintenként különböző helyekre épülhet, mely megkerülhetetlenné teszi a “főtéren” való áthaladást. Az üzemként működő földszinten a gyártástechnológiai követelményeknek megfelelően vasbeton és acél szerkezetek adják a szilárd alapot a felső két emelet acél- és faszerkezetei számára, ahol a függőleges acélszerkezetekre vízszintes fa tartószerkezeti váz került. Az új épület ugyanakkor az egyetemi város lakóinak figyelmét is felhívja a környezet védelmére, a felelős gondolkodásra. A központban elhelyezett installációkat és belső akusztikai felületeket az egyetemi polgárok saját maguk gyártják majd le a campus területén keletkező szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladékból.

Az épület a kutatásokat, vállalkozásokat és egyéneket kapcsolja össze.

Projektinformáció

  • Projekt megnevezése Innovációs Központ
  • Helyszín Debrecen, Magyarország
  • Bruttó szintterület 6 800 m2
  • Tervezés éve 2018
  • Megbízó Debreceni Egyetem
  • Generáltervezés BORD Építész Stúdió
  • Felelős tervező Bordás Péter
  • Koordináló építész Lente-Papp Linda
  • Építész csapat Angi Ágota Melinda, Benke Róbert, Fábry András, Lente Artúr, Lente-Papp Linda, Mezey Tamás, Mezősi Zsolt, Méhes Andrea
  • Kert- és tájtervezés BORD Építész Stúdió – Waldmann Andrea
  • Gépészeti tervezés BORD Építész Stúdió – Hollókövi Zoltán
  • Látványtervezés Homologue – Ölbey Zoltán

Forrás: HuGBC

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár






Építési megoldások