hír tervek fenntarthatóság Honkong Midori Architects Suraksha Acharya zöld

A fenntarthatóság új jelképe Honkongban az Aero Hive nevű dupla zöld tornya


Java | 2018.02.27
A Midori Architects építésze, Suraksha Acharya (Aharija Szuraksa) egy pár ultra-zöld áttetsző tornyot tervezett a hongkongi horizontra. A futurisztikus Aero Hive felhőkarcolók lágy ívű, organikus homlokzatát részben zöld növényzettel borítja, emellett az építész kiterjedt szabadtéri tetőtéri kertekkel is ellátta.

A tervezés a fenntartható építészet kritériumainak maximális figyelembevétele valósult meg. A cél a helyi szélsőséges trópusi éghajlat kihívásainak való megfelelés és a CO2-kibocsátás minimálisra csökkentése.

Természetesen a két torony formáját és méretét, valamint anyagait is ezen elvek szerint választották ki. Az Aero Hive működésében arra törekszik, hogy megkérdőjelezze azt az eddigi közös negatív meggyőződést, hogy a kortárs magas épületeket nem lehet természetes úton szellőztetni nagy magasságuk miatt. Itt viszont nem találkozunk hermetikusan lezárt terekkel. Ez az itt alkalmazott speciális porózus burkolat használata tett lehetővé, mely optimális légáramlást tesz lehetővé a torony bármely magasságában.
A tornyok lekerekített formáját úgy tervezték, hogy energiatakarékos, vagyis önfenntartó legyen, ami azt jelenti, hogy az épületek szögei pontosan egymáshoz igazodjanak, hogy kölcsönösen árnyékolhassák egymást bármely napszakban. A dupla ablakok beengedik a természetes fényt a belső terekbe, miközben korlátozzák a külső trópusi hő beáramlását. A csavart tornyok kertjeiben a zöldség dupláját termelik meg, mint a városban az eddigiekben. Egyébként a homlokzati zöld szigetek, valamint a tetőkertek a tornyok természetes hőszigetelőjeként is működnek, biztosítva a megfelelő mikroklímáta belső térben. A buja tetőtéri kertek valójában a természet élőhelyei, az ide látogatóknak és a helyi madaraknak is, s emellett jelentősen csökken a tornyok CO2-kibocsátása.

Forrás: inhabitat.com

Fotó: Midori Architects

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások