hír épületek cikk BME doktori iskola Dél-pesti Centrumkórház Démétér Ház egészségügyi felújítás Ferencváros Market Építő Zrt.

A gyermekek rehabilitációját szolgáló Démétér Ház új szárnyát adták át a Dél-pesti Centrumkórházban Ferencvárosban


Java | 2018.07.27
Kriván Gergely, az őssejt-transzplantációs osztály vezető főorvosa elmondta, hogy a meglévő létesítménnyel szomszédos, 19. századi épületrész felújítása széleskörű társadalmi összefogással jött létre. A Démétér Házat a Budapesti Műszaki Egyetem doktori iskolájának hallgatói tervezték, és a Market Építő Zrt önköltségi áron vállalta a kivitelezést.

A Hematológiai és Infektológiai Intézet Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályán évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást, akik a lábadozás heteiben szüleikkel együtt ebben az épületben lakhatnak. A megnövekedett betegszám szükségessé tette a korábban kilenc apartmannal rendelkező ház újabb bővítését, amihez adományozók, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatása teremtette meg a forrást.

A decemberi alapkőletételtől számított 8 hónapon belül, határidő előtt el is készült az épületszárny, ami elsősorban Pénzes Attila építésvezető munkáját dicséri. A nagyon leromlott régi épületből szinte csak néhány tégla és beltéri nyílászáró maradt meg. A teljes körű felújításba beletartozott a két épületrész összenyitása, az új tetőszerkezet készítése, a burkolatok és a homlokzati nyílászárók cseréje. Az 500 négyzetméteres alapterületű épület alagsorában 6 új apartman készült. A nehézséget az okozta, hogy korábban a padlószint nem ezen a síkon, hanem fél méterrel magasabban helyezkedett el, ezért mélyíteni kellett az alapokat. Ráadásul régen ezek pince funkciójú helyiségek voltak, most viszont porszáraz területet kellett létrehozni. Az épület ezért teljesen új víz- és hőszigetelést is kapott.

A belső terek pormentessége elsődleges követelmény volt, ezért függönyök helyett mindenhová szúnyoghálót, illetve zsalugátereket helyeztek el, a felsőbb szinteken pedig mindenhol beépített rolókat, de hasonló megfontolásból lélegző vakolatot alkalmaztak, és minden helyiségben van lehetőség kézmosásra, fertőtlenítésre, hogy teljesüljenek a magas szintű higiéniai elvárások.

Mivel a beteg gyerekek és családjaik az építkezés közben is a szomszéd épületrészben laktak, a jelentős porterheléssel járó bontási munkákat mindig előre egyeztették velük. A porterhelést állandó locsolással is csökkentették. Hangsúlyt fektetett a tervezés a közösségi terek kialakítására is. Ezért is lett a felújított épületben nappali, konyha, mosókonyha, pszichológus szoba, pedagógus szoba, gyógytorna szoba és játszószoba, melyek segítik a rehabilitációs időszak sokszor nem könnyű megélését a családoknak.

A kórház főigazgatója, Vályi-Nagy István kiemelte, hogy míg 20-25 évvel ezelőtt a hematológiai betegek közül szinte mindenki meghalt, ma már rengetegen túlélik, a rosszindulatú betegségeket is meg tudják gyógyítani, ez az egyik leggyorsabban fejlődő gyógyászati ág.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu
Forrás: Pestpilis.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások