Java | 2018.05.21
A European Museum of the Year Award 2018 (EMYA) nagyszabású rendezvényét idén Varsóban tartották május 9-12 között. A helyszínt mindig az előző alkalom győztese adja,s az 2016-os év győztese, Museum of the History of Polish Jews volt.

Az eseményre a 40 legérdekesebb, legizgalmasabb kiállító között a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont küldöttsége is hivatalos volt. A rangos elismerést az idén a londoni Design Museum nyerte el, a díjazottak között van olasz, spanyol, lett, finn és francia intézmény is.

A gyulai kastélyt Nagy Adrienn néprajzos-muzeológus mutatta be az Incze László által készített videó kíséretében.A megmérettetést a European Museum Forum hívta életre, ez az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező múzeumi szakmai díj. Az Almásy-kastély május 10-én az úgynevezett történetmesélési panel keretében kapott lehetőséget a bemutatkozásra, két másik intézménnyel, a Mary Rose Museum-mal (Egyesült Királyság) és a St. Gallen Nature Museum-mal (Svájc) együtt. A gyulai kastélyt Nagy Adrienn néprajzos-muzeológus mutatta be.
A kiállítóhelyet a helyszínen Dombi Ildikó ügyvezető igazgató, Fábián Tamás kommunikációs vezető, Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője és Temesváry János műszaki vezető képviselte.

"Rendkívül erős volt a mezőny és egy kis vidéki múzeum esélyei nem olyan jelentősek, mint például egy londoni intézményé. A látottak alapján azonban örömmel mondhatom, hogy a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Európában bárhol megállná a helyét a kis múzeumok sorában, köszönhetően a kiállítás projektmenedzserének, dr. Virág Zsolt kurátornak, Sz. Szilágyi Gábornak és alkotótársainak – összegzett Fábián Tamás ügyvezető igazgató.A bírálat során nem azt vették alapul, hogy hogyan épül fel a tematika és ahhoz mi módon igazodik a technológia, hogyan igazodnak az interaktív eszközök, tehát nem a múzeumi szakmai szempont volt az elsődleges, hanem összességében vizsgálták az intézményt."

A kiértékelésnél a kiállítást, a látogatottságot, a műszaki megoldásokat, az ismeret közvetítésének mikéntjét, a közönségbarát szemléletmódot, az ökológiai szemlélet-módot globálisan nézték és azt is, hogy az adott intézmény a múzeumi kultúra tekintetében milyen újdonságot tud felmutatni.

Interaktívitás a kiállítások trendjében

Hangsúlyos, hogy a Bosznia-Hercegovinában található Szarajevó intézményében egyáltalán nem láthatók műtárgyak, az elsődleges a szemléletformálás, a kultúra közvetítése, az oktatás, a nevelés és ez a hangsúlyos momentum megtalálható volt mindegyik múzeumnál. Nem csupán a tárgyak bemutatása, közzé tétele a cél, hanem a korszellem közvetítése, valamint az ismeretterjesztés.Az azerbajdzsáni szőnyegmúzeumban nem csupán a különféle kárpitokat mutatják be, hanem kurzusokat, foglalkozásokat szerveznek, ahol a szőnyegek elkészítésének módozataival is megismertetik a látogatókat.
Összegezve, a kiállítóhelyeket komplex szemlélet jellemzi, az ismeretterjesztés, az oktatási szándék és a nevelési célzat az elsődleges, nem pedig a vitrinbe zárt tárgyak felsorakoztatása. Alkalmazkodni kell a mai látogatói elvárásokhoz, a technológia diktálta lehetőségekhez, s ebben a gyulai kastély sem marad el a többiektől. Az érdekességek között említhető egy horvátországi, kis faluban létrehozott hajóépítő múzeum, ami szintén elismerésben részesült, mert a helyi hagyományok megőrzésében tett nagy lépést és tette mindezt önkéntesek, gyakorlatilag az egész falu bevonásával.

Gyulai látogatásakor az EMYA (European Museum of the Year Award) munkatársa, Christophe Dufour is elmondta, sok hasonló technikai megoldással találkozott már, Gyulán az a különleges, amit képvisel a kastély, ahogy a látogatók használják. A prezentációkban és az azt követő pódium beszélgetések során sem a technológia kapta a legnagyobb hangsúlyt.

Díjazottak, elismerésben részesültek

A zsűri döntése nyomán az év európai múzeuma díjat 2018-ban (European Museum of the Year Award 2018) a Londonban található Design Museum nyerte el, az intézmény egy évig birtokolhatja a rendkívüli elismerésnek tekinthető rangos címet.
A Kenneth Hudson-díjat olyan intézmények nyerhetik el, melyek szokatlan és merész megoldásokat alkalmaznak, és sokat tesznek a múzeumok társadalmi szerepének erősítéséért. Ezt az elismerést idén az Eesti Rahva Muuseum, vagyis az Észt Nemzeti Múzeumnak ítélték meg.
A Silletto díj a helyi közösségekkel való együttműködés erősítéséért sokat tevő kiállítóhelyeknek ítélhető meg, melyek nagy hangsúlyt fektetnek az önkéntesek bevonására is. A Silletto idén egy horvátországi múzeumhoz vándorolt, az elismerést a Muzej betinske drvene brodogradnje részére ítélték meg. A fenntarthatóságért tett lépéseiért különleges elismerésben részesült a Tampereben, Finnországban található Vapriikki Museum Centre.
A felsoroltakon kívül különleges elismerésben részesült a Museo Egizio (Torino, Olaszország), a Museo Universidad de Navarra (Pamplona, Spanyolország), a Museo dell’ Opera del Duomo (Firenze, Olaszország), a Rainis and Aspazija’s Museum (Riga, Lettország), a Helsinki City Museum (Helsinki, Finnország), valamint a Lascaux IV- International Centre For Cave Art (Dordogne, Franciaország).
Végezetül pedig, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése úgy döntött, hogy az idei múzeumi díját a War Childhood Museum (Sarajevo, Bosznia-Hercegovina) kapja.

Forrás: gyulakult.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások