épületek Pasaréti tér

A hit, remény és szeretet egységének igénye a Pasaréti komplexum újjáéledésénél


Java | 2019.12.23

A beruházásra 1,8 milliárd forintot különítettek el állami forrásból, ebből az összegből nemcsak a Pasaréti téri Páduai Szent Antal Ferences Templom újul meg, hanem a hozzá tartozó rendház és a könyvtár is. Az átalakulás után tágas, megnövelt alapterülettel, mai igények szerint szolgálja majd a hitéletet, a közösségek szerveződését, kapcsolattartását.

A Pasaréti téri komplexum felújítása ás bővítése a meghívásos tervpályázat győztese – Sajtos Gábor és Sajtos-Grand Gabriella, illetve munkatársai – tervei alapján készülhet el.

„A pasaréti templomra az első tervet id. Rimanóczy Gyula 1931-ben készítette, de mivel ezt nem hagyták jóvá, elkészült 1932-ben a második, majd 1933-ban a harmadik változat. A most látható templom építését – a korabeli sajtó szerint – a Városépítési Bizottság újból meg akarta akadályozni, de ez már nem sikerült. A templom vasbeton szerkezetű háromhajós épület. Az épületegyüttes részei: maga a templom, a rendház és a harangtorony. 1934. október 10-én szentelték fel. A templom felújítása, az új liturgiai tér kialakítása, valamint a rendházra készült emeletráépítés Harsányi István és Vladár Ágnes munkája.” (Wikipédia)

A rendház jelenlegi átalakítását több idejétmúlt műszaki megoldás indokolja, ilyen például az akadálymentesítés hiánya. A lift segítségével minden szint kiszolgálását sikerül zökkenőmentesen úgy megoldani, hogy még jelentős falbontást is el lehetett kerülni. Itt kapott helyet a ferences lelkiség szakirodalmát őrző könyvtár, ami sajnos jelenleg tűzveszélyes környezetben van, de a rendháznak nincs megfelelő tárolóhelysége, s nincs a dolgozóknak tisztességes öltözőhelye sem, a testvérek pedig az ebédlőn kívül nem rendelkeznek semmiféle közösségi térrel. A bővítéssel a könyvtár megfelelő méretű lesz, új beszélgető és gyóntató helyiségeket, továbbá plébániai irodát és tárgyalót alakítanak ki. Új vendégszobák létesítésével valósággal kitárják a hívők előtt a kapukat. A karitászcsoport is kap új raktárat. A templomban csak a hibák javítását, az ablakcsere befejezését és festést tervezik.

A rendház, s a plébánia terei is megújulnak. Az L alakú szárny helyére épül új – lényegében a meglévő alaprajzi kontúrral azonos – épületrész, melynek magassága minimálisan növekszik csak. A kvadrum szintjét lesüllyesztik egy méterrel, ami egyébként jelenleg is az árkádhoz képest kicsit lejjebb van, így úgy tudnak két szintet elhelyezni az új szárnyban, hogy annak magassága lényegesen nem növekszik. Ennek a megoldásnak előnye az is, hogy amíg jelenleg a földszintes szárny padlószintje és a rendház épületének szintjei között félszint-eltolás van, az új elképzeléssel ezeket egy szintbe tudják hozni.

A mostani közösségi ház rossz műszaki állapota miatt lebontásra kerül, s helyére egy letisztult modern épület valósul meg, mely a templommal, rendházzal egységes architektúrát képez.

Varga Mihály december közpén így fogalmazott az MTI-nek: "Azok a közösségek érnek el eredményt, amelyeknek vannak együtt megfogalmazott céljai, és van bennük tenni akarás azok megvalósításhoz - emelte ki Varga Mihály megemlítve, hogy a Pasaréti téri templom felújítását a helyi közösség kezdeményezte. Az átfogó felújítási terv kidolgozása a hívek és rendtagok bevonásával történt."

Forrás: az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Facebook-oldala, MTI

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások