hír épületek ház házépítés konténerépítészet LOT-EK építésziroda ökoépítészet újrahasznosítás

A konténerépítészet magasiskolája a tajvani kulturális központban

Tervező: LOT-EK Építésziroda


Java | 2013.06.26
Ikonikus épület megvalósulásának lehet szemtanúja, aki ellátogat Tajvanba. A New York-i építészeti stúdió, a LOT-EK újrahasznosított konténerekből kialakított épületeivel vívta ki az építész szakma elismerését. Tajvanból kaptak felkérést egy új könyvtár és művészeti múzeum építésére, amelyhez összesen 1620 konténert használnak fel.

Nem csak az elfekvő, strapabíró vasszerkezetű sok-sok konténer újrahasznosítása a cél, hanem az ökológiai szemlélet optimális alkalmazása is. A tervek szerint minden falat függőleges kerttel borítják, mely természetes hőszigetelőként mérsékli az itteni napfény felforrósító hatását, de emellett tisztítja és javítja a beltéri levegő minőségét. Az óriási tetőablak teljesen beengedi a természetes fényt, mely nagyvonalú, levegős belső olvasó- és kiállítótereket világít meg. A napkollektorok tömege biztosítja a használati meleg vizet 100%-ban, s a szűrke vizet is újrahasznosítják a WC-k öblítésére. Az épület kubusa is figyelemre méltó tagoltságával, könnyedségével.

A LOT-EK egy többszörös díjnyertes építészeti stúdió, székhelye New York és Nápoly - 1993-ban alapította Ada Tolla és Giuseppe Lignano. Referenciái között szerepel többek között az APAP open school Koreában, a new yorki piros színű plaza épülete hagyományos konténerekből, illetve a mexikói Guadalajara városába lévő könyvtár, amelyet használt repülőgépek törzséből alakítottak ki.

Forrás: www.inhabitat.com







A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár



Építési megoldások