hír díj Európai Örökség cím

A Liszt Ferenc Zeneakadémia is ringbe száll az Európai Örökség címért


Java | 2015.12.06
A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a bizottság februárban ítéli oda a címet hivatalosan a helyszíneknek, az átadást 2016 áprilisában tartják Brüsszelben. A részt vevő tagállamok előzetes válogatás után 18 pályázatot továbbítottak a testületnek, amely kilenc helyszínt javasolt a címre, többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet is.

Az elmúlt két évben az európai eszméket, értékeket, történelmet és integrációt hirdető és jelképező 20 helyszín - köztük egyetlen magyarként a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark - kapta meg ezt a rangos címet. Az Európai Örökség címet az Európai Bizottság azzal a céllal hozta létre, hogy elismerje azokat a helyszíneket, amelyek a történelem során Európa újraegyesítéséhez járultak hozzá. A címtől azt remélik, hogy "az európai polgárokban megerősítse az unióhoz való tartozás érzését", élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet.

Liszt Ferenc alapította 1875-ben a világhírűvé vált Zeneakadémiát, amely sokirányú tevékenységével vívta ki a nemzetközi elismertséget, mivel oktatási intézményként is funkcionál, ahol nemzetközi zeneművészeti képzés is folyik és patinás koncerttermében világhírű művészek lépnek fel óriási sikerrel. „A Zeneakadémia épülete a szecesszió egyik remekműve, tervezői Korb Flóris és Giergl Kálmán. Ünnepélyes épületátadásra 1907-ben került sor, de jelenleg hozzá tartozik többek között a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont, a Kodály Intézet és a Kodály Múzeum is" - olvasható a Zeneakadémiáról szóló méltatásában. (A Tervlap.hu már írt a két évvel ezelőtti Magyari Éva, Pazár Béla, Potzner Ferenc tervezte felújításról.)

További jelöltek az Európai Örökség címre

Az Európai Örökség címre javasolta a szakértői testület a krapinai neandervölgyi lelőhelyet és múzeumot Horvátországban, az olomouci Přemysl-várat és az Érseki Palota Múzeumát Csehországban (bővebben a Metszet 2015/5 számában) , a portugáliai Sagres-fokot, Ausztriában a bécsi Hofburgot, az észtországi tartui egyetem történelmi épületegyüttesét, a belgiumi Monsban lévő Mundaneumot, az I. világháború keleti frontjának 123. számú temetőjét Lengyelországban és a franciaországi, strasbourgi európai negyedet is.

Fotó: Darabos György

Forrás: www.kormany.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások