Java | 2016.10.14
Itt állt a híres rabbi, Friedmann Hersele (1808–1874) által felépíttetett 500 fő befogadására is alkalmas gyönyörű zsinagóga, melyet a háború rémtettei közel a földhöz tettek egyenlővé. Új emlékhely kialakításánál Szécsi Zsolt és M. Juhász Ágnes tervezők nem építették fel újra a falakat, hagyták, hogy az emlékezésé legyen a főszerep.

Az olaszliszkai emlékhely létrehozásánál a tervezői szándéka az volt, hogy ne csupán egy halálra ítélt közösség előtt fejet hajtó emlékmű szülessen, hanem olyan építészeti-művészeti projekt, amely választ ad arra a kérdésre: hogyan lehet egyszerre beszélni az áldozatokról, a gyászról, a hiányról és a vészkorszakot megelőző időszak közösségeinek békét és értéket teremtő világáról is? A 21. századra már csak a keleti fal részletei és a tóratartó fülke nyomai maradtak meg abból a zsinagógából, amelyre maga Friedmann Hersele sem helyeztetett zárókövet, hogy az örökség befejezetlensége, magára a jeruzsálemi Szentély pusztulására emlékeztesse a híveket. Az építészek a nyugati fal visszaépítésével tették észlelhetővé az épület eredeti méreteit, ennek révén tetőszerkezet nélkül is átélhetővé vált a kint és a bent érzete. Az új fal logikusan az eredetitől eltérő anyagból és szerkezettel készült el.

A látogató az emlékhelyen barangolva,a nyitott égbolt alatt az oldalfalak maradványaival találkozik, a szentélyfal-töredékkel. Méltóságteljes emlékhely született. Aztán lassan fény vetül a szentélyoldal tórafüggönyt imitáló, textilhatású finombeton-felületére, a Mózes 5. könyvéből való sorok fényben fürödnek, s a megrendülés hatja át lelkünket, mindeközben a zsinagóga terében álló többi látogatóval együtt a héber imát mondó rabbi hangját halljuk, s a hívők beszélgetésének moraját. A térségben tovább sétálva fénylő pontokon haladunk át, s a vonalakkal összekapcsolt fénypontok az arra járók talpainak érintésére fénylenek fel. Ezek a kirajzolódó apró csillagpontok az 1944. április 13-án, az olaszliszkai zsidók deportálásának napján kialakult csillagállással teljesen megegyező rajzolatot mutatnak.Ahogy lassan teljesen besötétedik, s a járdán állva beáll a néma csend, már csak a burkolatban örökre rögzített csillagképek fénylenek – érezzük a tragédia megrendítő élményét!

stáblista:
megbízó: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség
építészeti tervezés: Örökségvédelmi Tervező és Szolgáltató Kft.
építészek: Szécsi Zsolt, M. Juhász Ágnes
művészeti design tervek (és kivitelezés): Baróthy Anna, Tóth Bálint, Faddi Dalma (S'39 Hybrid Design Manufaktúra)
kivitelezés: Laki Épületszobrász Zrt., T-Komfort Kft.
Fotó: Bujnovszky Tamás

Forrás:zsido.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások