hír épületek belsőépítészet felújítás Liszt Ferenc Zeneakadémia Magyari Éva Pazár Béla Potzner Ferenc

A megszépült Zeneakadémia 2013. október 22-én nyit

Vezető tervezők: Magyari Éva, Pazár Béla, Potzner Ferenc.


Java | 2013.08.08
Liszt Ferenc születésnapján nyílik meg újra a Zeneakadémia épülete. A szecessziós palota, megújulva, ünnepélyes műsorral régi pompájában fogadja majd a látogatókat.Nemcsak a világ egyik legtekintélyesebb zenei felsőoktatási intézménye kerül átadásra, hanem talán a legszebb, patinás hangversenyközpont is Európában.

A Liszt Ferenc tér 8. szám alatti zenepalota 1907-ben épült Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei szerint, szecessziós stílusban. Az épület fő vonzerejét az építészeti értékek mellett a páratlan miliője adja. Ha körbesétálunk a belső terekben, mindenhol találkozhatunk a közép-európai szecesszió híres képző- és iparművészeinek kiemelkedő alkotásaival. Képzőművészeti értékeihez tartozik többek között: Strobl Alajos Liszt-szobra, Telcs Ede fríze, Maróti Géza géniuszai. A belső tér esztétikai világát a Zsolnay porcelángyár pirogránit és eozinmázas burkolatai, Róth Miksa mozaikjai és színes üvegablakai, valamint Körösfői-Kriesch Aladár freskói határozzák meg. Kevésbé ismert tény, de figyelemre méltó, hogy az épület Magyarország első vasbeton vázas középülete, s a szerkezeti tervezője Zielinski Szilárd, akinek tartószerkezeti megoldásai ma is figyelemre méltóak.

Megújulás:
A belső tér a műemléki kritériumok pontos betartása mellett mintegy 3 ezer négyzetméterrel bővült. Mivel az 1907-ben készült épületnek újabb terheléseket (új klíma, gépészet) is viselnie kell, ezért a szerkezet megerősítéséhez a Swietelsky Magyarország 1200 furatot helyezett el a talajban, melyeket betonnal töltött ki. Ez az alapozás segítette a július végén beemelt, mintegy 26 tonnás acélszerkezet megtartását, mely a hangversenyterem felett ível át, és amire a Nagyterem klimatizálásához szükséges gépészeti berendezések kerültek. A korábban a pincében működő kazánház helyét is hasznosították, egyebek között ide klimatizált hangszerraktár létesült és bővült a mosdók száma is. A beruházás során biztosítani kellett az épületben a hangversenyélet eddig hiányzó infrastruktúráját, a korszerű színpadtechnikát, szcenikai rendszereket, a hangszerraktárt, a megfelelő méretű és számú zenekari, énekkari öltözőket és a szólisták öltözőit, a szcenikai üzemeltetés helyiségeit, valamint egy korszerű, a hangversenytermek eseményeinek dokumentálására specializált stúdiót. A Nagyterem szélesebb körű kihasználásának lehetőségét a földszinti (zsöllye) széksorok eltávolításával valósították meg. Visszaállították a kisterem színpadát és zsinórpadlását, amely ezután az operatanítás, valamint kamaraopera, és szcenírozott előadások központi színterévé válik. Kiépítették a gyengeáramú hálózatokat és a szcenikai-színpadtechnikai berendezéseket. A restaurálás utolsó fázisában az épület kiemelkedő műemléki és iparművészeti értékeinek helyreállítása jelenleg is roham léptekben folyik a Laki Épületszobrász Zrt. közreműködésével.
A Liszt Ferenc Zeneakadémián olyan világnagyságoknak indult fényes karrierje, mint Dohnányi Ernőé, Bartók Béláé, Kodály Zoltáné, Cziffra Györgyé, Fischer Annié, Solti Györgyé és Ligeti Györgyé. Az intézmény rezidens zenekara a Keller András vezette Concerto Budapest lesz, ők többek között Rost Andreával és Isabelle Fausttal közös fellépéseikkel gazdagítják majd a budapesti hangversenykínálatot. A kistermet Mozart Varázsfuvolájával avatják fel Almási-Tóth András rendezésében.

Közlekedés módosítása:
A Teréz körútra merőleges, jelenleg átmenő forgalmat bonyolító és parkoló autókkal is zsúfolt Dohnányi Ernő utcában, valamint a Liszt Ferenc téren is teljesen megszüntetik az átmenő közúti forgalmat és a parkolást is. A kávézókhoz és éttermekhez érkező szállításokat időben korlátozzák, engedélyhez fogják kötni az útvonalakat és a rakodóhelyeket is.
A Zeneakadémia felújítása – a Wesselényi utcai épülettel együtt – az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg mintegy 11 milliárd forintból.

A Liszt Ferenc téri Zeneakadémia közreműködői:

Magyari Éva – építész, belsőépítész vezető tervező
Pazár Béla – építész vezető tervező
Potzner Ferenc – építész vezető tervező
Bodnár Tibor –építész tervező
Garai Péter – építész tervező
Polyák György – építész tervező
Váczi Péter – tartószerkezet tervező
Horváth Sándor – ép. szerk. nedvességvédelem tervező
Oltvai András – épületgépész tervező
Szalkai Béláné – közműellátás tervező
Borsiné Arató Éva – teremakusztika tervező
L. Lawrence Kirkegaard – teremakusztikai konzulens (Kirkegaard Associates –USA)
Dr. Augusztinovicz Fülöp – épületakusztika, zaj- és rezgésvédelem tervező
Fürjes Andor Tamás - elektroakusztika, zaj- és rezgésvédelem tervező
Bárdos Tamás – videotechnika tervező
Máramarosi András – épületvillamosság tervező
Kajtán László – épületvillamosság tervező (IT és gyengeáramú rendszerek)
Gebei András – színpadtechnológia tervező
Strack Lőrinc - színpadtechnológia tervező
Mészáros János – tűzvédelem tervező
Aczél Pál Tamás – konyhatechnológia tervező

Megjegyzés: A Wesselényi úti épülettel teljes részletességgel már korábban foglalkozott a tervlap.hu

A helyszín légifotón

Forrás: www.fidelio.huA szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások