tervek könyvtár Sanghaj új építés

A többfunkciós Sanghaj Könyvtár

Tervező: Schmidt Hammer Lassen építészek


Java | 2019.05.04

A Schmidt Hammer Lassen sanghaji projektje a világon az első, mely egyesít magában egy tudományos és technológiai múzeumot, egy keleti művészeti központot, továbbá egy modern könyvtárat. A nagyvonalú, méretes objektum a Century Avenue mellett helyezkedik el, amely közvetlen összekötetést biztosít a Century Parkkal.

A könyvtár tömege csavart és tört síkokkal határolt, hogy tükrözze a környező park változatos világát. A kerámia nyomattal díszített, hőszigetelt üveghomlokzat színezetlen, amely engedi beszökni a természetes fényt. Az üveglapok különböző fényáteresztésű szabályos vízszintes sávokba rendezettek, mint a kőzetrétegek, akadálytalan panorámás kilátás nyílik a parkra és a városra, mégis a napsugárzás erőssége korlátozott.
Az épületre nézve egy magányosan álló kőszirtet látunk, amely a parkban a fák lombkoronája felett lebeg. A könyvtár egy nagy központi átrium köré szerveződik, három lépcsőzetes olvasóterem formájában, amelyek kapcsolódnak a könyvtár különböző részeihez és a városhoz.
1995-ben a Sanghaji Könyvtár összeolvadt a Sanghaji Tudományos és Technológiai Információs Intézettel, így egy fejlett és átfogó közkönyvtár jött létre, az első Kínában, amely egyesíti a nyilvános könyvtári szolgáltatásokat a tudományos és technológiai kutatási funkciókkal.

A könyvtárba lépve a falakat díszítő helyi motívumvilág változatos gazdagsága nyűgöz le először, de a hatalmas méretek látványa is magával ragad! Az alkalmi látogató csak a közös, kijelölt területeken haladhat tovább. Ahhoz, hogy bármelyik speciális szárnyba beléphessen (régi könyveket, tudományos és technikai archívumokat keresve, stb.), mindegyik emeleten használnia kell a könyvtári kártyát, vagy át kell mennie az ideiglenes regisztráción, vállalva az apróbb kellemetlenséget. Kávézó az alsó szinten van, s ehhez közel található az egyik nagy bemutató-/konferenciaterem.

Építészek: Schmidt Hammer Lassen Architects
Helyszín: Shanghaj, Kína
Pályázat: 2016, Nemzetközi pályázat, első díj
Befejezés éve: 2020
Építtető: Sanghaji Könyvtár / Shanghai Pudong Kormány
Statikus: Schlaich Bergermann Partner (Shanghai és Stuttgart)
Fenntarthatósági és környezeti terv: Transsolar (München)
Gépészet és elektromos terv: Buro Happold (Peking és London)
Homlokzat: Drees & Sommer (Shanghai és Stuttgart)

Forrás: TripadvisorArchello

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások