hír Kecskemét Kedo Zrt. Neumann János Egyetem ZÁÉV Zrt

A Neumann János Egyetem kecskeméti új kampusza óriási strucctojásra emlékeztet


Java | 2018.11.29
Az egyetem első kampusza kerekded formavilágával kívülről már elkészült, a kivitelező ZÁÉV Zrt már a beltéri munkákat kezdte el. Ismert, hogy a Neumann János Egyetem új kecskeméti központja öt épületből áll majd, mely újszerű technológiájával, árnyékolórendszerével, geotermikus fűtésével és napelemeivel a zöld építészetet képviseli.

A 242 helyiséggel létrejövő méretes oktatási épület a tanszéki részben több mint 40 irodát foglal magában, de lesz egy másik oktatási része is, ahol tantermek, szemináriumi helyiségek és előadók találhatók majd.
Az objektum különlegessége a 13 m magas, tőzsdetojásnak becézett oktatóterem lesz, amelyet a nagy aulatérbe fognak felfüggeszteni. A tojás alakú acélszerkezet mindennel együtt 88 tonnát fog nyomni. Három méterrel az aulaszint felett lesz az alja, tehát el lehet majd sétálni alatta. A tojásban két oktatótermet alakítanak ki. Lesz egy tőzsdeterem, ahol 24 hallgató tud majd egyidejűleg tőzsdei folyamatokat imitálva tanulni, az alsó szinten pedig egy kisebb tabletterem lesz.
Az intelligens árnyékolórendszer a napsugárzástól, az időjárási körülményektől és a bent tartózkodók létszámától függően nyitja és zárja majd a lamellákat, ezzel segítve az épület hűtését és az energiaigény csökkentését. Fűtésként megújuló energiát használnak majd napelemek és napkollektorok formájában. Az oktatási épületre napelemek kerülnek fel.
A riportban a beruházó Kedo Zrt. projektmenedzsere, Tarnóy Anna az alábbi adatokkal érzékeltette az építkezés méreteit:

  • A 15 000 négyzetméteres területen összesen 14,5 ezer tonna betont építettek be eddig, amely több mint 10 000 személygépkocsi súlyának felel meg.
  • Az épület körül mintegy 8 kosárlabdapálya méretű üvegfelület található.
  • Gyengeáramú kábelből 20 kilométernyit, erősáramú kábelből több mint 37 kilométernyit fektettek le, ami annyi, mintha távolságban Kecskeméttől Cegléd utánig tartana.

A tervezett átadási határidő jövő év június 15-e. "Az új komplexummal az építtető célja, hogy a régióban továbbtanulni szándékozóknak olyan színvonalú helyet biztosítson, ami felveszi a versenyt akármelyik fővárosi intézménnyel is" – derült ki a projektmenedzser szavaiból.

Múlt héten volt az építkezés bokrétaünnepsége is.
A tervező a Lima Design Kft. További fotók a tervezők honlapján.

Forrás:magyarepitok.hu, gongradio.hu, uni-neumann.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások