épületek

A norvégiai Twist Múzeum csavart épületének végleges formája egy budapesti tervezőirodának köszönhető


Java | 2019.09.27

A modern művészeti kiállítótérként működő Kistefos Museum egy norvég magánszemély nevéhez fűződik. A Randselva folyó fölé épült a Bjarke Ingels Group (BIG) első norvégiai épülete, a Twist Múzeum. A közepén 90 fokban elforduló hídépület műtárgyként jelenik meg.

A Kistefosi Modern Művészeti Múzeum és Szoborpark új épületének koncepciótervezését 2014-ben pályázaton nyerte el a BIG, de a koncepciótervezés után design guardian szerepben maradt a projekten, végül ők hagyták jóvá a külső és belső végleges megjelenést. Minden mérnöki megoldást a Baumetall Design fejlesztette ki, amely fémlemez tető- és homlokzatburkolatok tervezésével, gyártásával és kivitelezésével foglalkozik. A cég nevéhez fűződik a Türkmenisztáni repülőtér megtervezése, legyártása és levezénylése, de részt vettek más projektekben is: a Dinamo Minsk Stadion, a taskenti HUMO jéghoki aréna, a Dinamo Moszkva Futball és Jéghoki stadion építésében, és a Doha metróhálózat két legnagyobb állomásának tetejét is ők építették.

A Twist Múzeum projekt fővállalkozója, a Bladt Industries jól ismerte a budapesti cég referenciáit: a dániai Køge új, 225 méter hosszú vasútállomását burkolták be fémlemezzel, de itthon a Liszt Ferenc reptérnél, a Groupama Arénánál is elismerték munkáikat. Végül a Baumetall Design felkínált megoldásaiból választották ki az épület végleges formáját.

Több mint 150 ezer elem koordináta pontosságú elhelyezésével alakult ki a végleges homlokzat, amit a szaksajtó is nagy elismeréssel fogadott. A homlokzat tervezése és kivitelezése több mint két évet és 11 000 mérnökórát vett igénybe, az első csomópontok megtervezésétől egészen a szeptember 18-i ünnepélyes átadásig.

Twist Múzeum, Jevnaker, Norvégia
Építészet: Bjarke Ingels Group
Projektvezető: Eva Seo-Andersen
Bruttó szintterület:1000 m2
Projektév: 2019

Gratuláunk a Baumetall Design tervező munkatársainak: Dr. Toldy Gábor műszaki igazgató, Kovács Ádám Projekt Építész, Zagyva Ágnes, Gutléber Zsolt, Jancsa András, Molnár Csilla, Formanek Eszter, Makkai Attila, Hegedűs Richárd, Dubovánszky Adrián, Székely Péter, Szabó Ádám, Magyar Zsolt

Forrás: Roadster

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások