hír épületek tervek Magyar Állat- és Növénykert Mesepark Pannonpark

A Pannonpark világszínvonalú fejlesztése tőkeinjekcióval startra kész


Java | 2015.02.11
Huszonötmilliárd forinttal támogatja a kormány a rendkívül látványos és sok különlegességgel kecsegtető Pannonpark létrehozását a Fővárosi Állat- és Növénykert új területén. Európa egyik legrégebbi állatkertje jövőre lesz 150 éves. Ezzel a fejlesztéssel méltó keretek között ünnepelhet az ország - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Múlt

Az 1866. augusztus 9-én megnyílt Fővárosi Állat- és Növénykert története során több kalandos változáson esett át, de területe folyamatosan csökkent. A 1864-ben kijelölt 18 hektárnyi terület az 1950-es évekre mindössze 10,71 hektárnyira zsugorodott, aminek következtében az állatállomány is gyérült. Az elmúlt évtizedek során számos ötlet felmerült a problémák orvoslására, de ezek közül semmi sem valósult meg. Mivel a szomszédos Vidámpark a rendszerváltás óta látogatóinak 4/5-ét elveszítette, a Fővárosi Közgyűlés határozatot hozott a Vidámpark bezárásáról, területét pedig az Állatkert kapta meg. Az Állatkert a 2014 februárjában kiürült telken két hónapon belül (április végén) megnyitotta az új Holnemvolt Parkot. A Holnemvolt Park kialakításával párhuzamosan az Állatkert középtávú fejlesztési tervet is kidolgozott a terület hasznosítására. Ennek két fő tematikai egysége van: a Mesepark és a Pannonpark. A 6,5 hektárnyi új terület nagyobb részét, mintegy 4 hektárt a Pannon Park számára tartják fenn, míg a többi területet - a volt gazdasági udvart is beleértve - a Mesepark foglalja el.


Jövő

A Vidámpark területének átvételével az Állatkert több mint 6 hektárral, majdnem 18 hektárnyira nőtt. A szerzemény a megmaradó műemlékjátékok betervezésével sokféle fejlesztési elképzelést tesz lehetővé. A Meseparkban népszerű mesékből kilépő ismerős állatokkal találkozhatnak majd a kert apró látogatói.

Az állatbarátok gyakori kívánsága, hogy minél közelebb kerüljenek kedvenceikhez. A Magyar Meseparkban nem lesz hiány az efféle programokból sem. A bemutatott állatok egy része háziállat, másik része olyan jószág lesz, amely ugyan nem tartozik a háziállatok körébe, de a mesékből minden gyermek számára ismerős. A sokszínű program rengeteg érdekes élményt kínál majd: a különféle lovaglási és terápiás lehetőségektől kezdve egészen a vidéki turizmusból ismertekhez hasonló lehetőségekig.

A Pannonpark a Kárpát-medence egykori élővilágát igyekszik felidézni. Évmilliókkal ezelőtt hazánk éghajlata jóval melegebb volt a mainál, és egészen másfajta élővilág népesítette be, mint manapság. Ebben az időben a Kárpát-medencében olyan állatcsoportok képviselői is éltek, amelyek ma már csak trópusi, szubtrópusi területeken fordulnak elő. Természetesen az akkoriban itt élt ősi fajok ma már nem léteznek, de mai megfelelőik, rokonaik, leszármazottaik együttes bemutatása segíthet felidézni, milyen is lehetett a táj a Kárpát-medencében ebben a múltbeli időszakban. A Pannonpark központi létesítménye egy úgynevezett biodóm. Ebben a Pálmaháznál is sokkal nagyobb, hatalmas csarnokban buja növényzet és gazdag állatvilág várná a látogatókat. A biodómhoz korszerű akvárium, illetve tágas szabadkifutók csatlakoztatnának. A biodóm kívülről egy füves dombra emlékeztetne, a tetején pedig hatalmas üvegfelületeken át áradna a fény a csarnok belsejébe. A fenti fejlesztési elképzelések középtávon, tehát fél évtizedes távlatban válhatnak valóra - valószínű a Mesepark megvalósítására kerülhet sor leghamarabb.

Forrás: www.zoobudapest.com, www.budapest.hu, www.kormany.hu 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások