belsőépítészet Bolyó Ágnes Hegedűs Péter Prestige hotel Vörös Virág

A Prestige hotel különleges varázsa

Tervezők: Bolyó Ágnes, Hegedűs Péter, belsőépítész: Vörös Virág


Java | 2015.11.06
A Prestige Hotel Budapestnek otthont adó egykor körfolyosós, korai eklektikus lakóépület valamikor 1860–1861 körül épült, terveit a klasszicizmus egyik legnagyobb mestere, Hild József készítette. A hotel 2015 elején új életre kelt, részben őrizve a ház eredeti állapotát.

A Vigyázó Ferenc utca 5. szám alatti épületet évekkel ezelőtt a KÉSZ Kft. függőfolyosós lakóházzá alakította át a homlokzatot megtartva és egy vasbeton szerkezetű belső udvart építetett. Az újjáépítés a koraeklektikus, eredetileg lakóháznak készült épületnél annyiban változott, hogy új hotel funkciót kapott, s ezért a tervezők, Bolyó Ágnes és Hegedűs Péter építészek a külső vendégforgalomra is alkalmas konyha-éttermet és rendezvényterem funkciót is létrehoztak a házban. Vinkovits Zsuzsanna műemlék-felügyelővel és Bor Ferenc művészettörténésszel egyeztetve, a tervezés néhány ponton további módosítást hajtott végre az eredeti terven. A vakolat struktúrája simított felületűvé, s az előzőektől eltérő színűvé vált. A műemléki kapu kivételével a földszinti nyílászárók is megváltoztak és lecserélték a lábazatot, az utcai traktusban azonban szigorúan megőrizték az eredeti korra jellemző formákat és szerkezeteket, amelyek átmenetet képeznek az új belső terek stílusvilágával. A hotel zavartalan átláthatósága fontos szempont volt, ezért üveglifteket építettek be, s üvegezett az étterem előterének kapcsolata is a lobby terével, mely átriumos kiképzésű. A hotelbe lépve impozáns fekete-fehér gránit mozaikburkolattal találkozunk, amely a patinás középkori Cosmati-mozaikművészetet idézi.
Az előtérben Masiero Luxury Magnifica csillárja és falikarjai adják a fényt, s az íves mozaikfal látványa is luxus igényességű. A gipszstukkóval kiegészülő falon a jól ismert márka, az arab rózsa fehér és arany jegyeinek keleti elemeit véljük felfedezni, amely eredetileg a Katari Kulturális Központ párkány alatti részét díszítette, arany-kék színekben pompázva. A Prestige Hotel Budapest számára Vörös Virág belsőépítész a kék színt fehérre változtatva gondolta ide újra a motívumot. A szálloda színvonala és a zavartalan vendégfogadása megkívánta, hogy a függőfolyosón történő közlekedés helyett a szobák hátulról legyenek megközelíthetők. A fogadótér felett elterülő látványos függőfolyosó korlátai egyetlen kültéri elem alapján készültek. A 85 szobás hotel 11 szobatípusát Sáfrány Csilla és Bagyinszkiné Kiss Tünde építész munkatársa a klasszikus stílust újraértelmezve, tervezte meg.

Forrás: www.design.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások